Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige och Ryssland återupptar samarbete kring försvaret

Nu ska Sverige återuppta kontakterna med Ryssland på attachénivå, uppger Svenska Dagbladet.
– Vi ser att det finns ett behov av dialog med Ryssland i operativa syften, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till tidningen.

ÖB och försvarsdepartementet har beslutat att försvarsmakten ska fortsätta med de militära kontakterna med Ryssland på attachénivå.

En försvarsattaché är en officer som vanligtvis är placerad vid en ambassad eller ett konsulat. Deras uppgift är att insamla och förmedla information av militär betydelse.

– Det här är just på försvarsattachénivå. Vi bjuder in den ryska försvarsattachén att delta i attachéprogrammet som vi ordnar i Sverige, och den svenska försvarsattachén i Moskva kommer att delta i det program som Ryssland ordnar där, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten till SvD.

Sverige och Ryssland hade tidigare ett militärt utbyte med varandra. Men efter annektering av Krim 2014 upphörde kontakterna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) ska nästa vecka resa till Vladimir Putins Ryssland. Där ska hon bland annat träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.