Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige och Norge utan medalj på femmilen – kanadensiskt guld

Marcus Hellner försökte, men orkade inte hela vägen på femmilen.
Det blev därmed medaljlöst för Sverige, precis som för Norge.
Istället var det kanadensaren Alex Harvey som kunde lägga beslag på guldmedaljen.
– Jag fick inte till tekniken och jag slet med orken, säger Hellner i SVT.

Den klassiska avslutningen på längd-VM, femmilen, avgjordes under söndagen.

Och det dröjde tills att det var en och en halv mil kvar att åka innan det på allvar började bli riktig körning allra längst fram i startfältet.

Då gick Martin Jonsrud Sundby upp och försökte spräcka fältet i stigningen ut från stadion, något han också lyckades med även om han fick med sig en handfull åkare precis i rygg. Tyvärr för Sveriges del orkade inte Marcus Hellner hänga på när Sundby drog upp farten utan fick se sig hamna i klungan bakom de allra främsta åkarna.

Desto bättre gick det dock när ett lättåkt parti väntade, där både Hellner och Jens Burman kunde krympa avståndet framåt och få kontakt med tätgruppen.

Efter en sträcka med lugnare åkning kunde Heller sakta men säkert avancera upp för fältet och var med sex kilometer kvar att åka uppe på en andraplats i fältet, men på vägen in mot stadion tappade han ett par positioner och var snabbt nere på en sjundeplats inför det sista varvet. Det var däremot bara två sekunder upp till Anders Glöersen i täten.

Och roligare än så blev det inte för svenskarna då ingen hade kraft att avancera upp i fältet för att blanda sig i medaljstriden.

Med drya kilometern kvar att åka försökte Sundby rycka ifrån, men fick snabbt svar från Alex Harvey som hakade på och inte alls var sugen på att släppa norrmannen.

In på stadion var det Sundby, Harvey och Ustiugov som var de tre främsta, med Matti Heikkinen tätt bakom.

Harvey fick bra fart under skidorna och kom först in på upploppet och hade ett par meter ned till resten och det blev också kanadensiskt guld före Ustiugov och hemmaåkaren Matti Heikkanen. Sundby slutade fyra medan Marcus Hellner blev tolva.

Jens Burman blev andre svensk på plats 15, Martin Johansson slutade på plats 19 medan Johan Olsson kom först på plats 26.

Sverige blev därmed utan medalj på femmilen och utan guld över huvud taget i mästerskapet.

– Detta bygger under att det svenska herrlaget inte har presterat i de här mästerskapen, säger Jacob Hård i SVT:s sändning och experten Anders Blomquist håller med:

– Det kan man absolut säga. Sedan krigar de och gör allt de kan när de väl är i loppen. Under några av loppen var det materialet som spökade också. Men som lag sett så är det här i underkant. De bör kunna prestera bättre.