Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt företag misstänks för inblandning i stor muthärva

En anställd inom Bombardier har begärts häktad. Bolaget misstänks vara inblandat i en stor muthärva som rör hundratals miljoner kronor.

Annons

Sveriges Radio Ekot avslöjade i dag att Bombardier, ett stort internationell bolag med sitt svenska huvudkontor i Västerås, misstänks i en stor muthärva. En anställd har begärts häktad.

Flera hundratals miljoner kronor ska ha förvunnit i en affär med azerbajdzjanska järnvägsmyndigheterna. Bombardier fick kontraktet år 2013 till ett uppskattat värde på 153 miljoner Euro.

Bombardier har sedan sålt vidare en del av de beställda produkter som ingick i kontraktet och därefter köpt tillbaka samma utrustning till ett mycket högre pris, 700 miljoner kronor högre.

– Det betraktar vi som en osann fakturering helt enkelt för att frigöra svarta pengar, säger kammaråklagare Thomas Forsberg till Ekot.

Högt uppsatta personer inom Bombardier i Sverige misstänks vara inblandade. Den man som nu begärs häktad innehar en chefstjänst. Fler har förhörts och varit anhålla de senaste dagarna.

Klas Wåhlberg var vid tiden då kontraktet skrevs, vd för Bombardier Transportation

– Det här är inget som jag har någon uppfattning om. Jag vet inte mer om det än det som står i media, säger han till VLT.