Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensken dricker mindre sprit – däremot har vinkonsumtionen ökat

Svensken dricker mindre sprit men den totala konsumtionen av alkohol är relativt stabil.

Det framgår av PM:n "Alkoholkonsumtionen i Sverige 2016", som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning presenterade på tisdagen.

– Det är en trend som vi har observerat en längre tid. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen av vodka, whiskey och andra spritsorter minskat med 24 procent, säger forskaren Björn Trolldal, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är utvecklingen av den totala alkoholkonsumtionen relativt stabil, med en minskning på ungefär en procent mellan 2015 och 2016. Under de senaste tio åren har den totala konsumtionen minskat med åtta procent.

Vinkonsumtionen har ökat. Det den alkoholdryck som svenskar konsumerar mest.

Under 2016 var 42 procent av all alkohol som dracks vin, mätt i ren alkohol.

Starköl stod för 31 procent, sprit 21 procent, folköl fem procent och cider ungefär en procent.

– Den minskade konsumtionenav spritdrycker mellan 2015 och 2016 beror på att resandeinförseln och smugglingen av sprit har minskat, säger Björn Trolldal.

Under 2016 var den totala konsumtionen av spritdrycker och vin, i liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre, nio liter. Vin stod för 3,8 liter och spritdrycker för 1,9 liter.