Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar kan köra på norska snöskoterleder – nya regler gör det möjligt

Svenska färdbevis för snöskoter ratades länge av Norge.
Nu gäller dock andra bullar och gränsen är öppen – om man följer vissa regler.

Snöskoterleder byggs ut i en rasande fart i Norge och nu kan även svenska snöskoteråkare åka över gränsen och nyttja dem. Det är den svenska regeringen som förhandlat fram det nya avtalet som gör att det går.

Men bara för att det finns ett avtal, slutar inte de nationella norska reglerna att gälla. Svenska snöskoterrådet har sammanställt vad de anser vara de fem viktigaste punkterna:

1. Friåkning är inte tillåten. Privatåkning är hänvisad till de snöskoterleder som de norska kommunerna anlägger och sköter. Det är den enskildes ansvar att ta reda på var det är tillåtet att köra.

2. Varje kommun har egna lokala föreskrifter som beskriver var lederna finns och vilka regler som gäller. Det är viktigt att kolla i förväg vad som gäller där man planerar att köra.

3. Har du inget att förtulla kan du köra snöskoter över gränsen utan att passera ett tullkontor (om det är tillåtet att köra där man kör över, kolla regel 1 och 2).

4. Det är hjälmtvång vid snöskoterkörning i Norge. Tillåtet är motorcykelhjälm, snöskoterhjälm samt skid- eller alpinhjälm.

5. Åldersgränsen för att köra skoter är 16 år i Norge.

Mer information hittar du hos Snöskoterrådet.

Här hittar du kartor med de snöskoterleder som finns i norska kommuner. Klicka dig vidare i ringarna. Alla kommuner finns inte där ännu.

Läs mer:

Se den dramatiska finalen i Stock-klassen av Arctic Cat Cup

En överlägsen vinnare – se damernas final i Arctic Cat Cup