Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska skidstjärnorna i uppror – sätter ned foten mot dopning: "Ska inte tävla mot fuskare"

På onsdag drar VM i Lahtis igång. Men inför mästerskapet handlar mycket om fuskarna.
Nu har över hundra skidåkare skrivit på ett uppror – och kräver hårdare tag från Fis.
– Vi vill att de ska vara tuffare, säger Kikkan Randall, som står bakom upproret, till Expressen.

Läs också: Ny smäll för Johaug – här är nästa sponsor att ge norskan kalla handen

De svenska åkarna var snabba att skriva på, berättar Kikkan Randall för Expressen. Bland åkarna hittar vi 18 svenskar, med stjärnnamn som Stina Nilsson och Charlotte Kalla

Amerikanskan är den som representerar världscupåkarna i Fis, det internationella skidförbundet.

Hon har samlat över 100 namn på åkare som vill sätta ned foten mot dopningen, med den stora ryska skandalen, Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundbys fall färskt i minnet.

– Det har varit många stora nyheter under det senaste året och vi åkare känner en frustration kring det här, säger Randall till Expressen.

Läs också: Jonna Sundling missar VM – ersätts av Anna Dyvik: "Tyvärr blev hon sjuk"

De vill göra systemet starkare.

– Vi vill försäkra oss om att Fis verkligen gör allting som står i deras makt för att rena åkare inte ska behöva tävla mot fuskare. Och vi vill att de ska vara tuffare. Vi vill se att de gör tydliga markeringar, inte minst i de här aktuella fallen.

– Och kommunikationen måste bli bättre. Ta fallet med Sundby, till exempel. Det var en gråzon, straffet avtjänades under sommaren och det tog lång tid innan vi fick veta någonting alls. Då väcks det frågor: Får åkare från Norge specialbehandling? Det får inte vara några frågetecken.

För Plus-kunder: Petades från sprintlaget – nu berättar Emil Jönsson om nya VM-satsningen: "Har varit en dröm"

Här är svenskarna som skrivit på upproret:

Anna Haag, Teodor Petersson, Jens Burman, Ida Ingemarsdotter, Maria Nordström, Stina Nilsson, Emma Wikén, Simon Andersson, Evelina Settlin, Maja Dahlqvist, Emil Jönsson, Jonna Sundling, Jennie Öberg, Daniel Rikardsson, Martin Johansson, Charlotte Kalla, Hanna Falk, Linn Sömskar.