Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska barnmorskor får hjälp av amerikansk anti-abort lobby

Barnmorskan Ellinor Grimmark vägrar att arbeta med aborter på grund av sin kristna tro.
Idag ska Arbetsdomstolen ta upp fallet – samtidigt avslöjar Sveriges Radio att barnmorskan får hjälp av en hemlig amerikansk lobby.

Det är Ekot som avslöjat att rättsfallet är en del av en internationell kampanj som bland annat går ut på att påverka europeisk aborträtt. Alliance Defending Freedom, ADF är världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer och ska enligt avslöjandet vara organisationen som hj'lper barnmorskan.

– Det här fallet är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör. De har drivit liknande rättsfall i USA ganska länge nu. Det är tydligt att ADF försöker att exportera strategin till Sverige, säger Joshua Wilson som är docent i statsvetenskap vid universitet i Denver till Sveriges Radio.

Både diskrimineringsombudsmannen (DO) och Jönköpings tingsrätt har slagit fast att kvinnan inte blivit diskriminerad – men idag tas alltså fallet upp i högre instans.