Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för polisen att få ut information från sociala medier-företagen

Polisens IT-forensiker gör vad de kan för att spåra personerna som sprider nakenbilder och använder dem i utpressningssyfte, men svårigheten att få ut information från företagen bakom onlinetjänsterna ställer till det.
– Vi ligger i händerna på dem, säger Joel Reyier, IT-forensiker i Dalarna.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Tillsammans med kollegan Daniel Jeppsson kommer Joel Reyier att medverka på de föräldramöten som fältassistenterna i Borlänge har bjudit in till gällande utpressningshoten mot unga i sociala medier.

Den exakta vidden av hoten har Joel Reyier ingen uppfattning om då många händelser förblir oanmälda.

– Men det förekommer definitivt. Bland annat fall där folk har skickat bilder till varandra som har kommit på villovägar, säger han.

Enligt Joel Reyier är ett av de största problemen just att få de som är drabbade att kontakta polisen.

– De måste ta det på allvar och anmäla. Nästa steg är att få ut information från onlinetjänsterna.

Det senare är många gånger lättare sagt än gjort.

– Vi ligger egentligen i händerna på dem. Vissa har vi ett jättebra samarbete med, med andra inget alls. Ligger inte tjänsten i Sverige måste vi göra en så kallad internationell rättshjälpsbegäran, vilket ta upp till ett år.

Behöver det bli lättare att få ut information?

– Definitivt, men det är svårt för Sverige att ställa krav på ett företag i ett annat land. Nationellt jobbar man just nu med att skaffa ingångar och samarbetsavtal med de stora aktörerna för att på den vägen kunna få ut information.

För att kunna knyta någon till ett brott på nätet krävs ett IP-nummer, och när polisen väl har det brukar utredningsläget enligt Joel Reyier ljusna betydligt.

– Då gäller det att ta reda på vem i hushållet som har gjort det, vilket brukar målas upp som ett större problem än vad det egentligen är.

Joel Reyier ser föreläsningarna på Borlänges högstadieskolor som en viktig del i polisens förebyggande arbete.

– Ju fler ungdomar vi kan nå ut till och ju fler föräldrar som blir uppmärksamma på problemet, ju mindre kommer vi ha att göra i framtiden.

Vad ska de barn och ungdomar som blir utsatta för hot göra?

– De ska definitivt inte fortsätta konversationen. Stäng av telefonen eller datorn på en gång och kom in med den till oss så tar vi över. Det är också viktigt att komma ihåg att de inte har gjort något fel själva. De kanske har skickat ett par bilder och det skäms man för, men det är inte brottsligt.

LÄS MER: Fältassistenterna i Borlänge chattade med läsarna