Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Styrketräning för äldre var ett populärt ämne – föreläsning lockade många

Säters kommun och landstinget Dalarna samarrangerade en föreläsning med Michail Tonkonogi om styrketräning för äldre.
– Vi hade nästan 200 besökare, berättar Malin Lilja Altörn.

På tisdagskvällen kom Michail Tonkonogi , professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi, till Folkets hus i Säter för att hålla föreläsningen ”Tunga vikter för en lättare ålderdom”.

– Tillsammans med landstinget arrangerar Säters kommun sådana här befolkningsträffar ett par gånger per år. Det var någon inom äldreomsorgen som hade lyssnat på Michail Tonkonogi tidigare så då kontaktade vi honom och bjöd hit honom, berättar Malin Lilja Altörn, folkhälsoplanerare i Säters kommun.

Och det verkade som att ämnet var populärt, nästan 200 personer kom till föreläsningen.

– Merparten var pensionärer, men det var en del yngre besökare också. Jättekul med ett så stort intresse. Själv brinner jag för fysisk aktivitet så det var kul att det kom så många besökare till föreläsningen om just det ämnet. Vi är jättenöjda med responsen, säger Malin Lilja Altörn.

Under föreläsningen gav Michail Tonkonogi bland annat tips på enkla styrketräningsövningar som kan göras i hemmet.

– Han berättade att det räcker med 30 minuters träning i veckan för att det ska ge resultat. Och han berättade även att styrketräning är den optimala träningsformen, promenader är bra men täcker inte in allt. Det gäller dock att man belastar tungt, säger Malin Lilja Altörn.

Nu hoppas hon att fler äldre vill börja med styreträning.

– Det viktigaste är att göra något, att man provar lite enklare övningar. En av sakerna som Michail pekade på var att det aldrig är försent att ta i ordentligt, säger Malin Lilja Altörn som siktar på att bjuda in Michail Tonkonogi på nytt till hösten.

– Han föreläser även om styrketräning för barn, så vi skulle vilja att han kommer tillbaka till Säter i höst och föreläser om det ämnet. Då hoppas jag att föreläsningen kan locka både allmänheten, idrottsföreningar och föräldrar, säger Malin Lilja Altörn.

Läs fler nyheter från Säters kommun.