Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studiebidraget kan komma att tredubblas: "Studenter är rädda för att skuldsätta sig"

Nu föreslår regeringen att studiebidraget ska tredubblas i ett försök att höja utbildningsnivån.
– Personer med kort utbildning löper betydligt högre risk för arbetslöshet än de med högre utbildning, säger Anna Ekström, Gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Förslaget som idag presenterades under en pressträff riktar sig mot personer i åldern 25-56 år med kort tidigare utbildning, som behöver inleda sina studier på grundläggande eller gymnasial nivå.

– Det ska gå att utbilda sig på en grundläggande eller gymnasial nivå utan att behöva vara rädd för att skuldsätta sig.

Regeringen föreslår ett att studiestödet ska bestå av ett bidrag på cirka 9 200 kronor per studiemånad – vilket innebär en tredubbling mot tidigare. Den som har barn kan även få tilläggsbidrag.

– Det kommer att ge mycket stora möjligheter för många människor att skaffa sig det kanske viktigaste som finns när man vill etablera sig på arbetsmarknaden och skaffa sig ett liv där man kan få ett jobb, bostad och ett sätt att försörja sig och sin familj. Nämligen en grundläggande utbildning.

Studiestartsstödet ska kunna ges i högst 50 veckor vid heltidsstudier. Enligt förslaget kommer studiestödet fullt utbyggt att nå 15- 20 000 personer per år.

Förslaget som studiestödet är en del av kunskapslyftet, regeringens utbildningssatsning för vuxna som inleddes 2015. Studiestartsstödet föreslås träda i kraft den 2 juli 2017.