Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storslam för Adele på Grammygalan

Beyoncé gjorde ett bejublat framträdande på Grammygalan i Los Angeles, och Adele föll i tårar när hon hyllade George Michael.
Adele blev galans tunga vinnare och vann alla de tre mest prestigefyllda priserna.

Adele och Beyoncé hade båda chans att ta hem pris i de tunga kategorierna årets album, årets låt och årets skiva. Och det blev Adeles"Hello" som blev årets låt, som stjärnan också inledde galan med.

– Tack för ert tålamod med mig och för att ni har hjälpt migatt skapa den bästa sång jag någonsin gjort, sade Adele när hon tog emot utmärkelsen för årets låt tillsammans med producenten Greg Kurstin.

Hennes album "25" fick också det tunga priset årets album, med Max Martin och Johan "Shellback" Schuster som medproducenter,samtidigt som årets skiva är hennes "Hello". Det gör henne till den första personen i Grammygalans historia som vunnit de tre tunga priserna vid två olika Grammygalor.

Adele gjorde även ett bejublat framträdande där hon hyllade George Michael, som avled i december. Hon sjöng först bara några sekunder, sedan tvingades hon börja om. Men när hon väl tagit sig igenom sin cover på "Fastlove" fick hon stående ovationer, och hon hade själv tårar i ögonen.

–Jag vet att det är direktsändning, förlåt, sade hon närhon avbröt sitt framträdande.

För bara några dagar sedan släppte Beyoncé nyheten på Instagram: Hon är gravid med tvillingar.

Och på galan i Los Angeles gjorde hon ingen besviken när hon visade hon upp babymagen i ett drottninglikt uppträdande med "Lovedrought" och "Sandcastles" i en hyllning till moderskapet – och sociala medier exploderade igen.

Beyoncé var nominerad i nio kategorier, en siffra som innebär att hon har 62 Grammynomineringar totalt – flest nomineringar hittills för en kvinnlig artist.

Men det stod tidigt klart att det inte skulle bli någon storslam för Beyoncé. Visserligen fick hon redan på "förgalan" sin första Grammy, för bästa musikvideo för “Formation" – men i flera andra kategorier som hon var nominerad i vann någon annan.

Exempelvis tog David Bowie hem en Grammy för bästa rockframträdande" för "Blackstar", som släpptes bara dagar före hans död i januari förra året, framför Beyoncés "Don't hurt yourself" tillsammans med Jack White.

I de tidiga priserna slog Adele också Beyoncé vad gäller bästa soloframträdande i popkategorin för "Hello" framför Beyoncés "Hold up", och hennes "25" har även vunnit pris för bästa popalbum.

Beyoncé kammade dock hem pris för bästa album i kategorin urban/samtida ("urban contemporary") för "Lemonade".

De svenska producenterna och låtskrivarna Max Martin ochJohan "Shellback" Schuster belönades med en Grammy för låten "Can't stop the feeling", i kategorin bästa låt skriven för visuella medier.

Den svenska producentduon var nominerade tre gånger, förutom för vinnarlåten med Justin Timberlake från filmen "Trolls" var ävenen med Pink nominerad i samma kategori ("Just like fire").

Dessutom var Max Martin nominerad ensam i prestigefyllda kategorin årets producent, en klass han vann för tre år sedan. Men den här gången fick han se sig slagen av Greg Kurstin, som bland annat producerat Adeles "Hello".

Även Anne Sofie von Otter var nominerad, i kategorin bästa operaskiva för sin inspelning av Händels opera "Giulio Cesare". Den svenska mezzosopranen har redan vunnit fyra Grammypriser i sin karriär, men den här gången blev hon utan.

Fakta: Vinnare i urval

Årets album: Adele: "25".

Årets skiva: Adele: "Hello".

Årets låt: "Hello", Adele/Greg Kurstin.

Bästa nykomling: Chance The Rapper.

Bästa rockalbum: "Tell me I'm pretty", Cage theElephant.

Bästa popalbum: "25", Adele.

Bästa rocklåt: "Blackstar", David Bowie.

Bästa solouppträdande, pop: "Hello", Adele.

Årets producent: Greg Kurstin.