Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storinvestering planeras i Horndal: "Först var det rena chocken"

 
Googles etablering i Horndal
Visa alla artiklar

Krångede i Horndal står inför stora förändringar. En helt ny kraftstation är i sikte, Avesta kommun har köpt in mark för ett 200 fotbollsplaner stort industriområde. Grannarna protesterar. De vill inte att skogen kapas ned.

En detaljplan håller på att tas fram för industriområdet som strax norr om Horndal. Området är drygt två kilometer långt och sträcker sig från kraftstationen Krångede till byn Lönnmora. Avesta kommun har köpt mark från olika fastighetsägare för en nettokostnad på 15,5 miljoner kronor för att skapa ett sammanhängande industriområde.

Området kallas sedan gammalt för Krångede, eftersom kraftledningar leder ned ström från Krångede kraftverk i Jämtland. Det var i mitten av 1930-talet som en transformatorstation och ett ställverk byggdes norr om Horndal.

Den anläggningen börjar bli gammal och det pågår diskussioner om att bygga en ny strax intill den befintliga. Avesta kommun har gjort plats för en ny kraftstation i södra delen av industriområdet i detaljplanen. I granskningshandlingarna står det att bygget "med stor sannolikhet kommer att ske genom att en helt ny anläggning uppförs".

Vattenfall som är en av delägarna till kraftstationen i Krångede uppger att det är tidigt i processen.

– Vi tittar på möjligheten att bygga ut vår befintliga anläggning, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig hos Vattenfall Eldistribution.

Enligt Peter Granqvist, planingenjör, på V-Dala miljö - och byggförvaltning, kan lämna mer information om hur planerna ser ut.

– De vill bygga en ny station och öka kapaciteten från 220 kilovolts inmatning till 400 kilovolt. Det är för att ta hand om mer vindkraft. Det är en stor investering. De räknar med att vara klara med stationen 2022-2023, säger Peter Granqvist.

Vad tänker sig kommunen annars på industriområdet?

– Ej störande industri, kanske lager eller kontor. Inte handelsverksamhet. Förhoppningsvis någon som har nytta av elmängden, en annan fördel är närheten till 68:an. Vi hoppas att någon nappar, säger Peter Granqvist.

De som bor nära Krångedevägen har informerats om detaljplanen. Planerna har inte tagits emot väl. Flera personer som tidningen har talat med befarar att det lugna området ska bli något helt annat med industrier och nya tillfartsvägar. Kerstin Söderlund bor i ett hus på Montörvägen.

– Jag tänker flytta. De tar bort naturen för oss. Jag flyttade hit för att jag vill gå ut med mina hundar. Vi vill inte ha en infartsväg precis bakom knuten, säger hon.

Victor Ormeno har sitt sommarhus intill.

– Det är lite som att den fina idyllen försvinner. Jag gillar lugnet här, man slappnar av. Man får ny energi och kan njuta av naturen, säger han.

I andra änden av det planerade industriområdet ligger byn Lönnmora. Olow Jansson går och klipper gräs. På den gamla gården står årtalet 1696 ovanför ytterdörren.

– Först var det rena chocken. Vår gård har gått i släkten sedan 1600-talet. Det är en enorm idyll. Nu riskerar vi att få ett industriområde 150 meter härifrån, säger Olow Jansson.

Enligt vad han har fått höra kommer etableringen till en början ske närmast Horndal vilket är en fördel. Han hoppas att utbyggnaden aldrig kommer så långt så att träden huggs ner bortom tomtgränsen.