Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater efter nervgiftattacken

23 ryska diplomater utvisas från Storbritannien. Det är ett svar på nervgiftattacken mot ryske före detta dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Storbritanniens premiärministern Theresa May talade i det brittiska parlamentet på onsdagen och fastslog att det var Ryssland som låg bakom nervgiftattacken mot Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars.

Hon sa att de 23 ryska diplomaterna har en vecka på sig att lämna landet.

– Det finns ingen alternativ slutsats annat än att Ryssland är skyldig för mordförsöket på Mr Skripal och hans dotter, och för att ha hotat livet på andra brittiska medborgare i Salisbury, sa Theresa May, enligt Ekot.

Ryssland nekar till all inblandning.

– Moskva accepterar varken ogrundade anklagelser utan bevis eller ett språkbruk fullt med ultimatum. Vi hoppas att det sunda förnuftet kommer att segra, säger han, enligt Ekot.

Theresa May har också meddelat att inga ministrar eller medlemmar av kungafamiljen kommer att besöka fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

Ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter hittades förgiftade i Salisbury utanför London den 4 mars. Deras tillstånd är fortfarande kritiskt, rapporterar AFP. Enligt brittiska regeringen hade de utsatts för en sorts nervgift som utvecklades i forna Sovjetunionen.