Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso Fors Bruk bekämpar den globala uppvärmningen – Birgitta och Martin: "Vi är stolta över att vara en del av det"

Stora Enso Fors Bruk är helt fossilfri i sin ång– och elproduktion. Det gör dem unika i världen, och deras syn på klimatsmart energi genomsyrar såväl företagets kultur som personalanda.
– Vi är med och bekämpar globala uppvärmningen genom klimatvänliga förpackningar. Självklart är personalen stolta över att vara en del av det, säger pannhusoperatören Martin Ekberg.

Vi kan se rubrikerna överallt: Det finns för mycket plast i världen som förorenar miljön. I en fortsatt strävan efter koldioxidneutralitet är Fors Bruk sedan flera år tillbaka helt fossilfri i sin ång- och elproduktion. Det är en del av Stora Ensos hållbarhetsarbete och för att uppnå en cirkulär bioekonomi krävs en fossilfri framtid.

– Redan före 2017 jobbade vi med biobränslen. Klimatmässigt är det såklart bra om vi kan minska våra utsläpp och vi har visat att det går att bedriva en fossilfri ångproduktion. Vi ska ligga i framkant med hållbara produkter, säger Birgitta Johansson.

Läs mer om hållbarhet inom Stora Enso här

Hon är miljöingenjör och har arbetat på Fors Bruk sedan 2014. En stor del av hennes arbetsuppgifter går ut på att kontrollera tillståndskrav, relevanta lagar, rapportering, kontroll och uppföljning av utsläpp.

– I arbetet mot ett fossilfritt bruk ligger det ett fint samarbete mellan olika avdelningar och funktioner, jag är glad över att det gått i lås.

Birgitta är stolt över att vara en del av Fors Bruk.

– Det är ett synligt företag med ordning och reda. En stor bonus är såklart att man gör det rätta och vill vara en del av en förnyelsebar framtid, det känns bra för mig.

Intresserad av en karriär inom Stora Enso? Klicka här

Hennes kollega Martin Ekberg är pannhusoperatör och har arbetat på bruket sedan 2017. Han berättar:

– Jag jobbar med att övervaka driften och kontrollera att det inte blir några driftstörningar. Det är en hel del problemlösning och dagarna kan se ganska olika ut, det gillar jag. Det är roligt att få jobba med att optimera driften, både ekonomiskt och miljömässigt.

Under en femveckorsperiod arbetar han tre varierande skift och trivs bra med det upplägget.

– Det ger en bra mix, när vi jobbar så jobbar vi mycket men då får vi också en längre ledighet, det passar mig bra. Stora Enso känns som en stabil arbetsgivare och det finns ett stort fokus på säkerhetstänk och arbetsmiljö, det känns tryggt.

Här ser du en kort film om hållbarhetsmålen för Stora Enso

Ungefär 500 personer arbetar på Fors Bruk, inom många olika yrkeskategorier.

– Tillsammans med andra industrier i närområdet skapar bruket arbetstillfällen och lämnar ett fint avtryck på orten Fors och hela Avesta. Det känns bra att vi är viktiga för orten, säger Birgitta Johansson, som också har en tydlig bild av hur ett gott ledarskap ser ut.

– Ett bra ledarskap är när man får saker att hända, på rätt sätt. Det ska finnas ett tydligt engagemang och ledaren ska kunna motivera sin personal. Jag tycker vi har många bra ledare på Fors Bruk.

Har du någonsin funderat på vad ett träd kan göra? Klicka här så får du se

Stora Enso Fors Bruks hållbarhetsarbete:

Hållbarhet inom Stora Enso omfattar det sociala, miljömässiga och ekonomiska ansvaret för deras verksamhet i hela värdekedjan, med hänsyn till mänskliga rättigheter i allt Stora Enso gör. Hållbarhetsarbetet utgår från väsentlighet och relationerna med Stora Ensos intressenter. Målet är att säkerställa att Stora Enso bidrar positivt till samhället.

● Socialt: Stora Enso bryr sig om alla medarbetare, respekterar lokala samhällen och bedriver sin verksamhet etiskt.

● Miljön: Stora Enso använder naturens resurser med omsorg, arbetar mot den globala uppvärmningen och respekterar miljön.

● Finansiellt: Stora Enso hjälper sina kunder att bedriva en hållbar verksamhet, välja likasinnade partners och belöna sina investerare på ett hållbart sätt.

● Mänskliga rättigheter: Stora Ensos engagemang för mänskliga rättigheter omfattar hela deras verksamhet, inklusive medarbetare, leverantörer, underleverantörer och närliggande samhällen.

Här finns mer information och kontaktuppgifter till Stora Enso Fors Bruk

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Stora Enso Fors Bruk och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
Stora Enso Fors Bruk
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Heléne och Berth-Ola firar 20 år tillsammans – och får dessutom guldklocka av Stora Enso Fors: "Enorm trygghet"

För 20 år sedan träffades Heléne och Berth-Ola Lundqvist på ett hotell i Avesta. Då visste de...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Teknik är grunden till framtidens medarbetare – Frida och Nils på Fors Bruk: "Har intresse för innovation"

Stora Enso Fors Bruk är ett företag i teknisk framkant och jobbar ständigt med utveckling som går...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Fors Bruk samverkar med gymnasiet - attraktivt stipendium för skolungdomar att söka. Studenten Amanda: "Lyxigt att få sommarjobb"

Stora Enso Fors Bruk har sedan länge en samverkan med Karlfeldtsgymnasiet i Avesta. Bland annat...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Med sikte på att alltid ligga i framkant – möt skarpa duon på Stora Enso Fors Bruk: "Är unika och håller världsklass"

Du som konsument handlar ibland förpackningar som är tillverkade av Stora Enso Fors Bruk i...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Stora Enso Fors Bruk bekämpar den globala uppvärmningen – Birgitta och Martin: "Vi är stolta över att vara en del av det"

Stora Enso Fors Bruk är helt fossilfri i sin ång– och elproduktion. Det gör dem unika i världen,...
Visa alla artiklar