Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor turistsymbol för Dalarna förfaller – inte viktigt för danska ägare

 
Upprustningen av Dalahästen
Visa alla artiklar

Dalahästen i Avesta är en välkänd symbol för Dalarna. Men världens största dalahäst gör sig bäst på håll. Den är sprucken, blekt och sliten. Den som vill se hästen reparerad lär få vänta. Det är inte viktigt ut "danskt ägarperspektiv", enligt förvaltaren.

"Hästen är målad röd och vacker" står det att läsa på bokasodradalarna.se. Det är en sanning med modifikation hösten 2016. Den 13 meter höga och 66,7 ton tunga Dalahästen har förlorat sin lyster och stora sprickor är väl synliga. Nu vill flera Avestabor, däribland kommunalrådet Lars Isacsson (S), se en upprustning.

– Vi kan inte göra någonting från kommunens sida. Det är länge sedan kommunen sålde den till fastighetsägaren. Det enda vi kan göra är att påtala att den bör fräschas upp, det har vi också gjort, säger Lars Isacsson.

– Det är samma sak som om vi ser en villa som ser förfallen ut, vi kan inte gå dit och måla om den hur gärna vi än vill. Kommunen har varit i kontakt med fastighetsägaren och det finns en chans till lösning.

Avestaborna har haft åsikter om sönderfallet. Det råder inga tvivel om att hästen ligger befolkningen varmt om hjärtat. Kommunalrådet vill gärna se att den lösning han nämnde blir verklighet så fort som möjligt.

– Det är en symbol för Avesta och för hela Dalarna så den är viktig ur turistsynpunkt. Men den är också en viktig symbol för handelsområdet, så det är elementärt att den ser bra ut, säger Lars Isacsson.

Bengt Nises är vd för Fastighetssnabben, företaget som förvaltar dalahästen och fastigheten den står på. Det är det danska fastighetsbolaget Röd-vit filial af K/S Dalahästen som äger hästen.

– Den ser skaplig ut, det finns inget akut att åtgärda, säger Bengt Nises.

Han säger ändå att "förr eller senare" kommer den att målas om.

– Det är inte inplanerat i år och inte 2017, säger Bengt Nises.

Avestas kommunalråd säger att den är viktig ur turistsynpunkt – hur ser du på det?

– Ur turistisk synvinkel och kommunal synvinkel kan det vara viktigt att hålla den upprustad. Ur ett fastighetsperspektiv är det inte lika viktigt, särskilt inte ur ett danskt fastighetsperspektiv, säger Bengt Nises.

Har du påpekat för ägarna, hur viktig den är för turismen?

– Ägarna kanske inte ser det som så viktigt ur sitt danska ägarperspektiv, säger Bengt Nises.

Skulle hästen kunna rustas upp om det sköts till pengar från annat håll?

– Allt handlar om pengar, men ur ägarnas perspektiv är det bättre att lägga pengar på renovering och upprustning så att våra hyresgäster får bra lokaler än att lägga de pengarna på en dalahäst, säger Bengt Nises.

Är du stolt över hur hästen ser ut?

– Stolt och stolt, jag är stolt över att den står där, säger Bengt Nises.