Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stina Nilsson fick se sig besegrad i sista etappen av Tour de Ski – slutade trea totalt

Det höll fram till stigningens början.
Sedan kunde Heidi Weng gå om och dra ifrån Stina Nilsson.
Ett försprång som Nilsson aldrig orkade ta ikapp och fick till till slut nöja sig med en tredjeplats efter en spurtduell mot Ingvild Flugstad Östberg.
– Jag är så glad att jag lyckades ta bronsplatsen, säger Stina Nilsson till SVT.

Läs mer (PLUS): Daniels: "Malungstjejen som satte skräck i norskorna"

I förra årets Tour de Ski avslutade norskan Heidi Weng den sista etappen med att klättra fyra minuter snabbare än Stina Nilsson.

Det var därför ingen större överraskning när Weng körde ikapp och ifrån Stina Nilsson precis i inledningen av klättringen upp för slalombacken Alpe Cermis.

– Jag tänkte att jag vill hitta min rytm och min åkning och hålla mitt tempo. Hade jag ens försök hänga på hade jag varit vrålstum efter två meter så det var nog smart, säger Stina Nilsson till SVT.

Nilsson försökte inte hänga på Weng utan lät norskan köra sitt eget race längst fram utan istället gjorde hon vad hon kunde för att hålla finskan Krista Pärmäkoski bakom sig, som dock kom närmare och närmare för varje meter av klättringen.

Även Pärmäkoski klättrade flera minuter snabbare än vad Nilsson gjorde förra året och när 8,1 kilometer var avklarade var Pärmäkoski uppe i rygg på Stina Nilsson.

– Jag hörde att hon kom närmare och jag tänkte att jag inte kunde gå så mycket snabbare för att hålla min nivå, säger Nilsson.

Läs mer (PLUS): Krönika: Nilsson kan bli störst av alla

När Ingvild Flugstad Östberg passerade samma mellantid var hon knappt en minut och tio sekunder bakom Stina Nilsson.

400 meter senare var det Pärmäkoski som var närmast Weng, en minut och 25 sekunder efter, medan Nilsson var en minut och 53 sekunder bakom Weng som stormade mot totalsegern.

När det var dags för upplopp hade Östberg ätit sig närmare och närmare Stina Nilsson men efter att Nilsson hittat de allra sista krafterna kunde hon spurta till sig en tredjeplats på etappen och i totalställningen.

– Jag fick verkligen utmana mig själv på slutet när Ingvild började komma ikapp och jag är så glad att jag tog bronsplatsen. Jag blev stressad och jag hörde hur de norska ledarna försökte heja på och det sporrade mig extra, säger hon och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd hur jag höll ihop det. Jag tacklar backen så mycket bättre i år och får ut så mycket av mig själv.

Charlotte Kalla gick samtidigt en hård kamp om sjätteplatsen, men kunde till slut ta sig i mål som elva.

Läs mer: TV: Daniels: "Enormt imponerande Stina – men hon missgynnas av FIS"

Nio kilometer jaktstart, fristil:

1) Heidi Weng, Norge, 33.53,5.

2) Krita Pärmäskoski, Finland, +1.37,0.

3) Stina Nilsson, Sverige, +1.54,4.

4) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, +2.04,3.

5) Jessica Diggins, USA, +3.09,0.

11) Charlotte Kalla, Sverige, +5.27,0.

23) Emma Wikén, Sverige, +9.26,2.

25) Evelina Settlin, Sverige, +9.46,1.

27) Maria Nordström, Sverige, +12.03,7.