Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan flyger ambulans för att göra skillnad

Stefan Jansson är kapten på ett ambulansflygplan i Turkiet. Han flyger över stora delar av världen, för att ta sjuka och skadade människor till den vård de behöver.

När flygplanet har en patient ombord får de högsta prioritet när de kommer fram till flygplatsen och ska landa.

– Om vi flyger i de områden där det är kris, brukar det vara så att om personerna inte kommer till sjukhuset i tid är det kört för dem, säger Stefan:

– Man gör ju någon skillnad. Jag har kört några patienter som har varit riktigt kritiska och som sen, några veckor senare har åkt vanligt flyg hem, för då kom de i rätt tid till sjukvården. Det känns bra.

Sabiha Gökzcen i Istanbul är flygplatsen där Stefan är stationerad. Därifrån flyger han tillsammans med styrman, läkare och sjuksköterska inrikes i Turkiet, men även runt om i Mellanöstern, östra Europa och Afrika.

Det kan vara personer som inte har fått tillräckligt med sjukvård, behöver specialistvård eller som behöver ligga på bår under flygturen och därför inte kan åka vanligt flyg.

– Jag kan säga, peppar peppar, att jag inte har sett så mycket hemskheter än.

Det är läkarens uppgift att avgöra om patienten är i ett sådant tillstånd att planet kan lyfta, eller om Stefan behöver flyga på något särskilt sätt.

– Ibland kan vi ha patienter som kräver marktryck. Det kan vara om det är skallskador eller liknande. Då får vi flyga lägre. Ibland ska vi flyga högre, eller försöka undvika turbulens. Det är inte alltid vi kan anpassa oss, men vi gör vårt bästa.

Stefan bor tillsammans med sin fru i Avesta. Hur mycket han är hemma varierar. Han kan vara ute och jobba två, tre månader i sträck.

– Visst längtar man hem. Det fungerar ett tag, men inte i längden. Oavsett hur roligt det är att flyga. Jag har världens bästa fru som är okej med det, även om hon inte tycker om det.

Tanken är att komma hemåt, men eftersom det är svårt att få jobb som pilot i Sverige, är Stefan nöjd med det jobb han har.

Flygintresset har alltid funnits. Han tog segelflygcertifikat när han var 17 år. Motorcertifikat fick han när han var 21 och två år senare fick han trafikflygarlicensen.

– Men det gav ingenting förrän jag var 27. 2007 fick jag första jobbet som flygare.

Då jobbade han i Borlänge och flög inrikes med en Jetstream 32. När bolaget sa upp sina svenska piloter fick Stefan leta efter jobb hos andra bolag. Då hittade han detta i Turkiet, som hade samma flygplansmodell.

Men för ett år sedan skaffade de en ny modell. En Learjet 45.

– Den är klart mycket roligare. Det är som att jämföra en Volvo med en Formel 1, säger Stefan och skrattar.

– Det är bra tryck i maskinen. Den är en liten GTI, som jag brukar kalla den. Den accelererar hela tiden. Så det är en lite annorlunda känsla jämfört med en bil.

Läs fler familjeartiklar:

Gun har fött fem barn men fick bara behålla ett av dem

Owe är Avestas kanske piggaste 90-åring

Han tecknar till sin fars minne

Vill jobba hemma i Sverige

Namn: Stefan Jansson.

Ålder: 36 år.

Gör: Är kapten på ett ambulansflyg i Turkiet.

Familj: Gift med Svitlana. Föräldrar, syster och syskonbarn, samt hund.

Intressen: Flyger modellflyg och umgås med frun och hunden.

Drömmer om: Att flyga något större, vara hemma mer och jobba från Sverige.

Skrattar åt: Roliga filmer och klipp.

Förebilder: Mina föräldrar och min syster.

Läser: Deckare och militärhistoria.

Bästa egenskaper: Lugn och positiv.

Sämsta egenskap: Att jag vill vinna.

Drömde om som liten: Att flyga militärflygplan.

Smultronställe: Kompisens ställe, där vi flyger modellflygplan.

Flygplanet: En Learjet 45. Den är 4-sitsig, med två bårar, kan gå upp till 51 000 fot och till en hastighet av 850 km/tim. Den väger 9,8 ton och det finns plats för 3 ton bränsle. På flygplanet finns det två piloter, en läkare och en sjuksköterska i tjänst.