Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark rapport från Outokumpu – aktieägare får utdelning för första gången på sex år

På torsdagen kom ytterligare ett bevis på att stålkoncernen Outokumpu är på väg att resa sig igen. I år ska bolagets aktieägare få utdelning på sina värdepapper, efter sex år utan utdelning.

Under torsdagen levererade Outokumpu sin delårsrapport för oktober till december 2016 och rapport för hela 2016. Den positiva trenden fortsätter. Resultatet före skatt blev 43 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Nyhetsbyrån SME Direkt hade frågat en grupp analytiker inför rapporten och de trodde att Outokumpus resultat skulle bli 30,9 miljoner euro före skatt. Aktiemarknaden reagerade positivt och Outokumpus aktie hade vid 16-tiden på torsdagen stigit med sex procent.

Bolagets vd Roeland Baan skriver i delårsrapporten att: "Vi har nu vänt bolaget till lönsamhet men vi är långt från målet att få ett resultat på 500 miljoner euro EBIT år 2020." Under 2016 nådde bolaget ett resultat på 103 miljoner euro EBIT, enligt torsdagens rapport.

Läs mer: Outokumpu är Nordens bästa aktie i år

Roeland Baan fortsätter: "Europa fortsätter prestera starkt. Trots att leveransvolymerna låg still stärktes resultatet för underliggande EBIT till 74 miljoner euro jämfört med det tredje kvartalets 45 miljoner. För helåret levererade Europa en underliggande EBIT-vinst på 191 miljoner mot 85 miljoner under 2015". EBIT är en engelsk förkortning som betyder Earnings Before Interest and Taxes och är ett mått på ett företags vinst före räntor och skatt.

För aktieägarna innebar rapporten en välkommen vändpunkt. Senaste gången aktieägarna fick utdelning var 2010. Då var utdelningen på 0,25 euro per aktie. För 2016 får Outokumpus aktieägare en utdelning på 0,10 euro per aktie.

Läs också: Outokumpu börjar tjäna pengar: "Det starkaste tredje kvartalet någonsin"