Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städ-drottningen: Äntligen städdags!

Ta det nya året som förevändning att göra en ordentlig uppröjning därhemma, så här efter storhelgerna. Städexperten Marléne Eriksson ger alla tips och trix du behöver för att komma igång.

Känslan när man sätter sig med en kopp kaffe och njuter av att huset är skinande rent, var sak ligger på sin plats och det doftar nystädat - inte mycket slår den, tycker Marléne Eriksson. Hon är författare till nyutkomna boken ”Städglädje” (Massolit förlag) och känd från tv-program som "Rent hus".

Som bokens titel antyder älskar hon att städa. Att så många inte delar hennes intresse tror hon beror på okunskap - folk tycker det känns krångligt och svårt.

– Man vet inte hur man ska komma igång, var man ska börja. Jag får verkligen frågor om allt möjligt - badrumsstädning, fogar, i vilken ordning man ska städa, vilka medel man ska använda. Men jag märker också glädjen hos folk som jag hjälper och ger tips, de tycker det är roligt bara de kommer igång.

Vad gör folk för fel när de städar?

– Man vill inte lägga pengar på redskap utan köper det billigaste. Men det är ju ingen mening med att dra en dammsugare som inte suger! En annan grej är att folk inte storstädar. Två gånger om året behövs det. De tycker att det inte är så noga, det gör inget om det är lite smutsigt. Men jag tycker att det är viktigt att det är rent och fint! Vi behöver väl inte duka upp ett smörgåsbord åt skadedjur och bakterier?

Om man bara vill städa lite lagom, vad ska man fokusera på?

–Toaletten och köket, för där samlas bakterierna.

Hur ser storstädningen ut hos dig, till exempel inför julen?

– Jag städar extra inför julen - putsar fönster innan jag byter gardiner, och städar noga innan jag pyntar.

Vad vill du ge för tips för att städningen ska bli roligare?

– Sätt på en bra skiva, musik får igång kroppen! Unna dig en god kaka eller att gå på bio efteråt, så har du något att se fram emot. Eller sätt dig bara med en kopp kaffe och njut av att det är rent och fint.

TIPS!

Du behöver inte ha ett städskåp. Förvara städprodukterna där du använder dem. Toa- och badrums- sprej i badrummet, dammsugaren i garderoben och strykbrädan bakom köksdörren.