Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSAB får två miljoner euro i projektmedel

Nästan två miljoner euro har SSAB erhållit i form av projektmedel för produkt- och processutveckling från Innovationsfinansieringsverket Tekes i Finland.

Medlen ska användas för att utveckla fordonsstål och stål som är lämpliga för arktiska förhållanden.

SSAB:s fabriker i Brahestad och Tavastehus och rörfabrikerna i Finland medverkar i forskningsprojekten.

– Skogsmaskiner, stora grävmaskiner och dumprar och liknande. som används vid låga nordiska temperaturer, ställer särskilt höga krav på stålets egenskaper. Segheten måste vara extremt hög. Tillämpningarna kan också inbegripa marin- och offshoreklustret, säger SSAB Europes chef för processutveckling, Juhani Asunmaa, i ett pressmeddelande.

– Produktutvecklingsprojektet syftar till att förbättra användbarheten, såsom seghet, formbarhet och svetsbarhet, hos vissa höghållfasta stål. I projektet försöker vi också öka stålets prestanda, men inte på bekostnad av användbarheten. Vi kommer att förbättra användbarheten hos befintliga produkter och utveckla helt nya stålsorter, tillägger Juhani Asunmaa.