Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spionen som kom hem från kylan

Carolina Angelis föreläste på lördagen i Horndals brukspark mycket kunnigt och tankeväckande om spionage och informationssäkerhet för ett 100-tal entusiastiska åhörare. Det var Horndals bibliotek och föreningen Horndals brukspark som arrangerade föreläsningen.

Carolina Angelis, född Beijer, är uppväxt i Horndal och har arbetat närmare 20 år inom den militära och civila underrättelsetjänsten. Som kuriosa kan nämnas att Carolina ”debuterade” som spion som femtonåring i Johan-Olovskolans högstadiekabaré ”Oss agenter emellan.” Knappast trodde hon då att hon själv skulle arbeta inom underrättelsetjänsten några år senare.

Efter studier i ryska på gymnasiet och på universitetet har Carolina bland annat arbetat på försvarets radioanstalt, FRA, på Lovön, som sägs vara Sveriges hemligaste arbetsplats och inom den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST.

I sin föreläsning berörde Carolina spionage, aktörerna och vilka metoder man använder för att komma åt den information vi försöker skydda. Carolina berättade hur spionage bedrivs med såväl teknisk som personbaserad inhämtning, det vill säga cyberattacker och rekrytering av insiders.

Hon berörde också naiviteten hos många svenskar och svenska företag. Vi tror inte att det i realiteten finns spioner som försöker komma över information om viktiga samhällsfunktioner och företagshemligheter. Många av mobiltelefonernas appar begär access till betydligt fler funktioner än de behöver för att göra sitt ”jobb”: kamera, mikrofon, positionering, biometriska data och så vidare. Funktioner som kan användas i helt andra syften för att samla in information.

Efter att ha lämnat underrättelseverksamheten driver Carolina nu ett säkerhetsföretag och föreläser om spionage och informationssäkerhet. 2018 kom hennes första bok ”Tunn is”, som är en spionroman som delvis utspelar sig i Horndal. I vår kommer en uppföljare.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel