Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelvanorna har förändrats – Flest spelar i Dalarna

Svenskarnas spelvanor har förändrats. Under de senaste tio åren har spelandet minskat i de flesta län.
Dalarna är inget undantag men länet toppar ändå listan när det gäller största andelen som spelar.

Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

– Andelen personer som spelar har minskat rejält sedan slutet av 90-talet, men andelen som har negativa konsekvenser av sitt spelande ligger relativt stabilt, säger Marie Risbeck, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Marie Risbeck handlar det ändå om samma summor som tidigare även om minskningen på spelandet är tydlig.

– Omsättningen för spel är fortfarande lika stor så var och en som spelar lägger alltså mer pengar på sitt spelande, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: En femtedel av "Tio Tidningars Tips" finns i Dalarna

En ny lotterilag trädde i kraft vid årsskiftet. Där tydliggörs att det endast är spelbolag som ägs av staten eller spelbolag där staten har det rättsligt bestämmande inflytandet som kan beviljas tillstånd.

Kraven blir också tuffare för marknadsföring av spel och lotterier.

– Folkhälsomyndigheten är väldigt positiva till att den nya lagen genomförs. Men vi väntar också på att den nya spellicensutredningen ska komma med ett nytt lagförslag som kan leda till ytterligare förändringar, säger Marie Risbeck.

Läs även (Plus): Lång intervju med Dalarnas spelexperter i Tio Tidningars Tips

Positivt är att 18-årsgränsen på spel har gett bra resultat.

– Vi ser att spelandet bland 16- och 17-åringar har minskat vilket tyder på att spelbolagens och lagstiftarens ambitioner med åldersgränser har haft en positiv effekt.

Norrbottens och Dalarnas län har den största andelen personer som spelar, enligt den senaste enkäten om spelvanorna från Folkhälsomyndigheten. 69 procent uppgett att de spelat det senaste året.

Motsvarande siffra var 74 procent för Dalarna var 2004 till 2008.