Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianernas fjärde förlust

Indianerna vacklar fram i elitserien. Guldfavoriten tog första segern i fjärde omgången senast, men i kväll blev det förlust i Västervik.
Hemmalaget vann med 48-42.

Annons

Riktigt bra var bara Niels Kristian Iversen, som briljerade och körde fullt. Hans Andersen och Piotr Protasiewicz godkända, men i övrigt klart underkänt.

En extra smäll att junioren Mathias Thörnblom kraschade, körde ihop med lagkampraten Simon Gustafsson, och fick föras från arenan i ambulans.

Rapporter från sjukhuset säger att Thörnblom slagit ut två framtänder, som man försöker sätta tillbaka. Han måste också sys i läppen.

Om han kan köra nästa vecka är inte klart, men varje lag måste ha en junior och om Thörnblom inte kan köra har Indianerna ett problem till.

Heat 15: 3-3Iversen 3

Max 2

Ljung 1

Protasiewicz 0

Kommentar: Iversen defilerar i sista heatet. Har tio meters ledning redan ut ur första böj. Protasiewicz hamnar däremot på efterkälken från start och är aldrig nära att utmana om poäng. Iversen kör in maximala 17+1 på sin sex heat på ett oerhört imponerande sätt. Totalt suveränt överlägsen. Men resten av indianlaget räckte inte till i kväll och säsongens fjärde förlust är ett faktum för Kumlalaget. Nu ska jag ner i depån och samla ihop känslorna. Läs mycket mer om matchen i onsdagens NA, papperstidningen!

Slutställning: 48-42.

Brännmyr: Iversen kör 14+1 hittills och har varit helt briljant. Andersen 8+1, Protasiewicz 8+1 har blandat och gett och är sämre än siffrorna visar. Lindbäck landar på fyra inkörda på tre heat, Holta och Gustafsson på två var och Thörnblom på en pinne.

Inte överraskande nominerar "Dalle" Iversen och "Pepe", Västervik ställer upp med Mikael Max och Peter Ljung i nomineringen som startar om två minuter.

Heat 14: 1-5Iversen 3

Protasiewicz 2

Watt 1

Ljung 0

Kommentar: Då var det även i teorin avgjort. Iversen kör som en gud. Rundar hela fältet från ytterspåret, pulvriserar allt motstånd. Protasiewicz sufflerar till kvällens andra femetta för gästerna. För sent, men ändå. Nomineringsheatet väntar!

Aktuell ställning: 45-39.

Heat 13: 4-2Max 3

Lindbäck 2

Harris 1

Holta 0

Kommentar: Holta och Lindbäck vill båda för mycket och är nära att köra på varandra i första böjen i jakten på Max. Lindbäck vinner den duellen och sedan blir det just två dueller. Som Indianerna förlorar. Max är för stark för en vilt jagande Lindbäck (bästa insatsen i kväll, överlägset) och Holta får ge sig mot Harris. Nu är matchen i princip förlorad för Indianerna. För att få kryss krävs att Indianerna tar 5-0 i båda sista heaten, Västervik behöver alltså bara få en av fyra förare i mål...

Aktuell ställning: 44-34.

Heat 12: 2-4Iversen 3

Ljung 2

Andersen 1

King 0

Kommentar: Indianerna tar in två poäng efter ny grym körning av Iversen som kört 11+1 på fyra heat. Full pott! Andersen var het på gröten och jagade Ljung. Ett tag så hårt att King utnyttjade ett misstag och tog sig förbi, men Andersen tog sig förbi igen och fixade en viktig poäng. Åtta poäng upp med tre heat kvar att köra.

Aktuell ställning: 40-32.

Heat 11 (omstart): 4-2Aspgren 3

Gustafsson 2

Pavlic 1

Thörnblom (utesluten).

Kommentar: Simon kör som en pånyttfödd efter omstarten. Håller tidigare stekhete Pavlic bakom sig och ligger som en igel på Aspgren genom hela heatet, men får ingen lucka. Ändå bra kört, även om matchen nu i princip är förlorad för Indianerna, underläget nu tio poäng.

Aktuell ställning: 38-28.

Jonas Brännmyr rapporterar: Tog ett varv till i depån utan att kunna få några besked om Thörnblom. Om han blir borta länge skapar det bekymmer för Indianerna eftersom alla lag måste ha en svensk junior i uppställning till varje match. Två minuter till omstarten nu. Thörnblom blir även utesluten ur heatet men hade förstås inte kommit till start ändå. Simon är däremot på hojen igen och kör.

Brännmyr: Simon Gustafsson verkar ha klarat sig oskadd, var ganska snabbt uppe på benen igen efter vurpan. Thörnblom får däremot föras av banan i ambulans. Har varit nere i depån och jagat en kommentar, men har inte fått något besked om hur det är med honom. Ambulansen står kvar i depån, men jag tror att han ska iväg till sjukhus. Ryktas om hjärnskakning, men inget är bekräftat i nuläget. Återkommer om det. Strax dags för omstart av elfte heatet.

Heat 11:Ajajaj! Mardröm för Indianerna direkt efter pausen. Thörnblom och Gustafsson iväg som tvåa och trea men på bortre rakan på första varvet får Thörnblom bekymmer och pressar ut Gustafsson så att de till slut krokar i varandra och flyger ihop i en våldsam krasch. Båda ligger kvar på banan och ambulans är på väg in.

Dalle Andersson Bäckström i pausIndianernas lagledare Daniel "Dalle" Andersson Bäckström ser två orsaker till den usla starten: Dåliga starter och underpresterande reserver.

- Det är starterna som avgör. Du ser de gånger vi kommer iväg först, då är det vi som tar poängen. Vi måste få till dem bättre, säger han och tillägger:

- Och räkna på vad deras respektive våra reserver plockat för poäng. Det är en viss skillnad.

Indianreserverna Simon och Mathias har plockat en poäng (när de körde tillsammans och inte gärna kunde nolla). Vilket gör 0,25 poäng i snitt. Aspgren och Pavlic har istället tagit 13 poäng eller över två poäng i snitt. En viss skillnad, som "Dalle" påpekar...

I övrigt handlade placeringen av Antonio Lindbäck i laget om en regelfråga. Eftersom Simon ännu inte hade kört tolv heat i år gällde hans ingångssnitt och inte det löpande snittet, vilket gjorde att han var tvungen att placeras på reservplats; "Dalle" fick inte sätta Lindbäck där.

Har du några ess kvar efter alla toppningar, frågade jag.

- Vi får se. Jag vill bara att vi ska komma igång, sa "Dalle".

Åtta poäng upp alltså.

Paus i Västervik, och Indianerna har fem heat på sig att försöka reda ut situationen. Blir inte lätt när bara Iversen presterar på topp.

Heat 10 (omstart): 3-3Andersen 3

Pavlic 2

Watt 1

Protasiewicz diskad.

Kommentar: Andersen är plötsligt hur säker som helst. Lämnar de andra bakom sig i starten och cruisar till en enkel seger. Men det blir ju ändå bara oavgjort i heatet efter Protasiewicz uteslutning. Jobbigt läge för Indianerna med underläge åtta poäng i pausen. och en hel hop förare som fortsätter underprestera. Nu ska jag ner i depån och se vad "Dalle" tycker om inledningen på den här matchen. Återkommer!

Aktuell ställning: 34-26.

Heat 10: Protasiewicz går omkull i första kurvan. Oklart om han får sig en tryckare eller om det är självförvållat. Han diskas i varje fall, så domarnas syn på det hela är solklar. Omstart väntar utan honom. Andersen får klara sig själv mot Pavlic och Watt, alltså.

Heat 9: 4-2Ljung 3

Andersen 2

Pavlic 1

Holta 0

Kommentar: Ljung dominerar heatet. Andersen tar sin första tvåpoängare för kvällen efter hygglig körning. Pavlic, som ersatte Aspgren, gör sitt sämsta heat hittills. Kommer iväg som trea. Holta var förbi Pavlic på andra varvet men tappat honom på tredje. I nästa heat toppar "Dalle" bort Simon och sätter in Andersen.

Aktuell ställning: 31-23

Heat 8: 3-3Iversen 3

King 2

Harris 1

Protasiewicz 0

Kommentar: Iversen fortsätter dominera på Stena arena. Tappar King i första kurvan men går om i tredje efter stenhård körning och dominerar därifrån. Protasiewicz får däremot en tung start och är aldrig nära att hota. 3-3 således och fortsatt sexpoängsunderläge för Indianerna.

Aktuell ställlning: 27-21.

"Dalle" fortsätter att toppa. Thörnblom stryks, Iversen in. Iversen och Protasiewicz igen i åttonde heatet, alltså.

Heat 7: 1-5Protasiewicz 3

Iversen 2

Watt 1

Max 0

Kommentar: Snacka om lyckad toppning! Indianernas succégubbar fixar kvällens första femetta för gästerna. Inbytte Protasiewicz flyger iväg i starten och dominerar totalt, kvällens andra trepoängare på två heat för honom. Iversen iväg som trea men tar Watt när startrakan passeras första gången. Poängen ger Indianerna hopp. Sex poäng upp är betydligt trevligare än tio för Kumlalaget. Kan skapa osäkerhet i Västervik också, som tappat stora ledningar hemma på Stena arena tidigare under säsongen.

Aktuell ställning: 24-18.

Heat 6: 3-3King 3

Holta 2

Andersen 1

Harris 0

Kommentar: Oavgjort i sjätte heatet. Andersen iväg i ledning, men tappar den i andra böj när King flyger förbi. Även Holta passerar. I sista sväng pressar även Harris Andersen, som dock håller undan med någon meter. Protasiewicz ersätter Lindbäck i sjunde. Hårt men helt rätt coachat av "Dalle". "Anton" har kört riktigt lusigt och då toppar Indianerna.

Aktuell ställning: 23-13.

Heat 5: 5-1Pavlic 3

Max 2

Lindbäck 1

Gustafsson 0

Kommentar: Ny femetta, kvällens tredje, för Västervik. Pavlic flög ifrån och Lindbäck, som kom iväg hyggligt, kom för långt ut i utgången av första kurvan och blev omkörd av Mikael Max. Lindbäck blev distanserad och var uppe och satte press först i sista kurvan. Då på tok för sent. Börjar lukta förlust lång väg, tio poäng är myyycket att hämta upp på bortabana!

Aktuell ställning: 20-10

Heat 4: 3-3Protasiewicz 3

Ljung 2

Aspgren 1

Thörnblom 0

Kommentar: Liten skandal när förarna fick köra ett varv extra innan heatet flaggades av. Bara Thörnblom hade koll på varvräkningen och avbröt vid den egentliga målgången, övriga litade på flaggingen och fortsatte ett varv till... Nåväl. Protasiewicz flög i väg i starten och var aldrig hotad. Ljung lika klar på andraplatsen. Om Aspgren iväg som trea med Thörnblom bjöd på frejdig attackspeedway när han satt som ett klistermärke på Aspgrens bakskärm hela vägen. Dock utan utdelning, trots att han bara var centimeter från att ta sig förbi i den "egentliga" sistakurvan. Västerviks sexpoängsledning hittills intakt och de enda indianförarna som imponerat hittills är de på förhand starka Iversen och Protasiewicz. De har tagit varsin trea i sina heat, övriga Indianförare har snittat 0,5 poäng i snitt hittills...

Aktuell ställning: 15-9.

Heat 3: 2-4Iversen 3

King 2

Lindbäck 1

Harris (stopp)

Kommentar: Säsongens mest pålitliga indian Iversen tar starten och dominerar heatet. Harris får stopp redan i första sväng och trots att Lindbäck aldrig är nära att hota någon får Indianerna med sig en viktig 4-2-seger.

Aktuell ställning: 12-6.

Heat 2: 5-1Pavlic 3

Aspgren 2

Thörnblom 1

Gustafsson 0

Kommentar: Total katastrofstart när Indianerna tappar ny femetta. Pavlic flyger till ledning genom första sväng från ytterspåret. Thörnblom tvingas släppa Aspgren förbi sig på andra varvet. Sedan är indianduon aldrig nära att hota.

Aktuell ställning: 10-2.

Heat 1: 5-1Max 3

Watt 2

Andersen 1

Holta 0

Kommentar: Mardrömsinledning för Indianerna. Holta ser ut att få en bra start men får en otroligt lång förstasväng och kommer ur den klart sist. Andersen jagar Watt första varvet men är sedan aldrig nära. Max och Watt parkör riktigt fint till en femetta.

Aktuell ställning: 5-1

19.04: Enligt obekräftade uppgifter har Indianerna aldrig vunnit på Ljungheden/Stena arena under 2000-talet. Tung svit som mycket väl dock kan brytas i kväll. Förarpresentationen är klar, nu är det nationalsång och strax dags för raceoff. I första heatet ställs Rune Holta och Hans Andersen, två indianer med mycket att bevisa, mot hemmalagets David Watt och Mikael Max, som inte heller rosat några marknader hittills den här säsongen.

18.42: Noterar nu, när jag får laguppställningen i min hand, att förhandsbeskedet från Indianerna inte stämmer. Antonio Lindbäck blir inte nedpetad som reserv, vilket sas på förhand. Istället blir det Simon Gustavsson som, tillsammans med Mathias Thörnblom, får fortsätta där.

Övriga omflyttningar i laguppställningen jämfört med senast är dock bekräftat. Därmed blir laget: 1) Rune Holta, 2) Hans Andersen, 3) Nils-Kristian Iversen, 4) Antonio Lindbäck, 5) Piotr Portasiewicz, 6) Simon Gustavsson, 7) Mathias Thörnblom.

18.37: Indianerna är ett lag med bräckligt självförtroende. Efter de där tre inledande förlusterna är det svårt att värdera hur mycket boost segern senast gav. Risken är att en trög inledning i kväll kan rasera det mesta som byggdes upp då. Det förstår Indianernas lagledare Daniel "Dalle" Andersson Bäckström, som jag bytte några ord med i depån nyss.

- Det är viktigt att vi får en bra start på matchen i dag, att det blir vi som tar kommandot. Vi vill inte att Västervik ska få sätta någon onödig press på oss, säger han.

Annars bjöd han mest på de vanliga klyschorna.

- Det viktiga är att få till bra starter.

- Banan ser jättefin ut.

- Alla grabbarna verkar jättetaggade och laddade.

Om en dryg halvtimme kör vi!

På plats på Stena arena en knapp timme före raceoff och vädret är fortsatt soligt, men inte ett dugg varmt längre. Ynka tolv grader och under kvällen lär det sjunka ytterligare. Sportchefen rekommenderade långkallingar, men det avstod jag i varje fall ifrån. Är det sommar så är det. Känns som att kvällens match kan gå åt två håll - endera rider Indianerna vidare på segern senast och Iversens och Protasiewiczs hysteriska form (trea och fyra individuellt i elitserien i antal poäng hittills i år) och tar en komfortabel seger eller också faller laget tillbaka i tidigare synder. I sådana fall kan det bli en spännande kväll. Återkommer närmare start!

NA:s Jonas Brännmyr är på plats i Västervik och direktrapporterar i den här artikeln från klockan 19 cirka. Noterbart i Indianlaget, som är det samma som förra tisdagen i Sannahed, är att Antonio Lindbäck kör som reserv tillsammans med unge skåningen Mathias Thörnblom.

Kenneth Bjerre är fortsatt petad och tidigare skadade Joonas Kylmäkorpi får vänta på sin elitseriedebut i år - trots ett starkt formbevis i polska ligan i söndags.

Lagen, Västervik: 1) Dave Watt, 2) Mikael Max, 3) Chris Harris, 4) Daniel Kling, 5) Peter Ljung, 6) Pontus Aspgren, 7) Jurica Pavlic.

Indianerna: 1) Rune Holta, 2) Hans Andersen, 3) Niels-Kristian Iversen, 4) Antonio Lindbäck, 5) Piotr Protasiewicz, 6) Simon Gustafsson, 7) Mathias Thörnblom.

Annons