Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Späckat program den 1 maj i Ludvika: ”Det gäller att inte rygga tillbaka”

Tredje gången gillt – då är det fokus på hur vuxenvärlden möter unga i arbetet för tolerans, emot extremism.
– Det är helt avgörande för att bryta tillväxten i extrema rörelser. Skolan är jätteviktig, föreningslivet lika så. Värderingar formas tidigt i livet. Då gäller det att inte rygga tillbaka, utan stötta dem som gör arbetet varje dag.

Det säger DT:s politiske redaktör Gabriel Ehrling Perers inför årets möte på Lorensberga skola.

I fjol intervjuade han Hédi Fried som överlevt Förintelsen – inför att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen skulle manifestera den 1 maj i Ludvika.

Mot slutet av intervjun sa hon: ”Man ska inte vara rädd. Jag kommer till Ludvika när nazisterna marscherar.” Och bad Gabriel Ehrling Perers och DT om hjälp att samla engagerade människor.

Även i år har NMR tillstånd att demonstrera i Ludvika. Mötet på Lorensberga skola är för särskilt inbjudna. Elever och personal har ju varit utsatt för nazisternas propaganda, och hot. Nu blir skolan samlingsplats för människor som företräder föreningar, företag och myndigheter, som vill lära av varandra, knyta kontakter och lyfta goda exempel. Elever är med och ställer frågor till föredragshållarna.

Förutom sedvanliga första maj-demonstrationer under röda fanor så ordnas dock flera möten för allmänheten som handlar om medmänsklighet och tolerans i Ludvika och Dalarna.

Alla som vill kan delta i den ekumeniska mässan klockan 11 i Ludvika Ulrika kyrka.

Från klockan 12 till 18 är det familjedag i församlingsgården och i Kyrkparken. Där bjuds på allt från barnpyssel, hoppborg och fika, till fiskdamm och uppträdanden på scenen.

En nyhet för i år är att onsdagen avslutas klockan 17 med ett samtal i Ludvika Ulrika kyrka – gratis och öppet för alla.

Där medverkar Magnus Ström som är platschef på ABB Ludvika, författaren Julie Lindahl som är barnbarn till en SS-officer i Nazityskland och som skrivit boken "Pendeln" och Christer Mattsson som är föreståndare för Segerstedtinstitutet, och som forskar kring våldsutövande och rasistiska organisationer. Samtalsledare är biskop Mikael Mogren. Musik blir det också.

FAKTA Det började med Hédi och Gabriel

Den 1 maj 2018 planerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen en marsch i Ludvika.

Hédi Fried som överlevt Förintelsen blev intervjuad och ville samla människor som är viktiga i det lokala arbetet.

När nazisterna marscherade ett par stenkast bort samlades lärare och rektorer, lokalpolitiker, kyrk- och hembygdsfolk, idrottsledare med flera, och de stora privata arbetsgivarna i Ludvika.

Ett andra möte ordnades i Lillkyrkan i Ludvika den 31 augusti 2018. Då hade skaran växt till fler än hundra.

Årets arrangörer är: Dalarnas tidningar (DT), Svenska kyrkan i Ludvika och Västerås stift, Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, Dalarnas idrottsförbund, Rädda barnen i Dalarna och Västerbergslagens utbildningsförbund (VBU).