Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOK positivt efter Stockholms OS-utredning: "Möjligt och önskvärt"

Det ser ljust ut för den som vill se Sverige arrangera vinter-OS 2026, menar SOK, efter att på förhand ha tagit del av Stockholms OS-utredning som blir offentlig i dag.
– Utredningen visar att det är både möjligt och önskvärt, säger SOK:s ordförande Hans Vestberg till SOK:s hemsida.

På fredagen presenterade SOK sina tankar efter att ha tagit del av Stockholms OS-utredning.

– Vi ska nu titta på stadens förslag och sedan utveckla ett koncept som är både hållbart och som kan vinna ett vinter-OS till Stockholm och Sverige, säger Hans Vestberg till SOK.se.

Olof Stenhammar, ordförande i kampanjorganisationen för Stockholms OS-ansökan 2004, menar att Sverige har stora chanser till att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026, enligt Radiosporten.

– Stockholm är inte en skidort, men jag känner ganska många IOK:are och för dem är Sverige en naturlig arrangör för ett vinter-OS. Jag tror att det kommer finnas väldigt positiva attityder i IOK om vi kommer fram med en bra ansökan, säger han till Radiosporten.

Utredningen, som presenteras offentligt i dag, fredag, ska lägga fram förutsättningarna för ett vinter-OS i Stockholm, Åre och förmodligen även Falun. Utredningen är ett första steg i om det kommer skickas in någon ansökan om ett svenskt vinter-OS, eller inte.

Olof Stenhammar, som har varit på alla vinter-OS sedan 1994, berättar att det ofta är långa avstånd mellan städerna på ett vinter-OS, och menar därför att ett OS i de föreslagna städerna inte skulle vara något problem.

– Det är inte splittrat, jag tycker det det kan säljas som ett samlat OS, säger Stenhammar till Radiosporten.

SOK skulle få sju miljarder kronor, det vill säga dubbelt så mycket som tidigare värdstäder fått, för att arrangera OS.