Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Södran" följer i Avesta Tidnings spår – blir självständig titel igen: "AT-satsningen har varit lyckad"

Artikel 15 av 17
Nystart för Avesta Tidning
Visa alla artiklar

Tidningskartan i Dalarna fortsätter att ritas om. För drygt ett halvår sedan "knoppades" Avesta Tidning av från Dalarnas Tidningar (DT) och blev åter en självständig titel med egen redaktion. Nu föreslås motsvarande förändring i hela länet och samtliga DT:s kvarvarande titlar får egna chefredaktörer. För Södra Dalarnes Tidning med redaktion i Hedemora innebär det en rejäl redaktionell förstärkning.
– Det kommer att märkas att vi blir ännu mer lokala. Vi vet hur viktigt det är att vi är nära våra läsare. Det här blir mycket spännande, säger Helena Nyman, chefredaktör för DT.

På tisdagsmorgonen presenterades ett förslag för medarbetarna på DT på hur företaget vill att titlarna ska se ut framöver. Förslaget ska nu förhandlas.

Bonnier News, där DT, Avesta Tidning och Mittmedia ingår, fortsätter strategin med att tydliggöra varje enskild tidningstitels unika ställning och att stärka den lokala närvaron. I höstas gjordes den första förändringen när Avesta Tidning blev en självständig titel med egen chefredaktör och ansvarig utgivare i syfte att nå fler prenumeranter i Avesta.

– AT-satsningen har varit lyckad. Med en engagerad redaktion har redan god unik lokaljournalistik blivit ännu bättre, säger Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef i Mittmedia.

Nu föreslås en liknande förändring för de övriga titlarna. Borlänge Tidning, Mora Tidning (Mora, Orsa och Älvdalens kommuner), Södra Dalarnes Tidning (Hedemora och Säter) och Nya Ludvika Tidning (Ludvika och Smedjebacken) kommer att få fler journalister på plats och en egen chefredaktör med syftet att göra den lokala förankringen ännu starkare och ta journalistiken närmare läsarna.

Den största förändringen sker för Borlänge Tidning som kommer att få en redaktion på nio personer och ha fullt fokus på Dalarnas näst största kommun.

Södra Dalarnes Tidning i Hedemora – "Södran" i folkmun – föreslås liksom Mora Tidning och Nya Ludvika Tidning bestå av fem journalister vardera som gör det lokala innehållet – vare sig det handlar om allmänt eller sport. Det är mer än en fördubbling av reporterskaran. Till viss del kommer resurser att tas från det som varit DT:s centralredaktion i Falun. Carl-Johan Bergman ser stora fördelar med att ha mer reportrar ute på orterna.

– Vi får starkare lokal närvaro. Det ska i sin tur ge ännu mer engagerande lokaljournalistik – och i förlängningen ser vi att vi kan öka antalet prenumeranter.

Avesta Tidnings chefredaktör Gabriel Ehrling Perers önskar presskollegerna lycka till.

– Det blir förstås en stor förändring, men jag är övertygad om att det är rätt väg in i framtiden. Så klart är det extra roligt att AT:s "nystart", vilken mina medarbetare arbetat så hårt för, lyfts fram som ett föredöme. Men det är ju varken första eller sista gången saker som varit bra för Dalarna som helhet börjat i Avesta.

Förslaget till ny organisation ska nu förhandlas med Journalistförbundet och intentionen är att utannonsera fyra tjänster som chefredaktör och en tjänst som ledarredaktör för Borlänge Tidning.