Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbutredning om lagändring för barnäktenskap: "Barn ska inte vara gifta"

Nu vill regeringens snabbutreda en lagändring som ska göra att äktenskap bland barn som kommer till Sverige inte ska erkännas som giltiga.
– Det blir en tydlig markering att barn inte ska vara gifta, säger Morgan Johansson (S), Justitie- och migrationsminister, på en pressträff.

En lagstiftning som infördes nyligen skulle få bort barnäktenskapen i Sverige – snart visade det sig att regelverket inte fungerade som det var tänkt. Föbudet täcker nämligen inte de äktenskap som ingått utomlands, men där ingen av parterna har svensk anknytning.

Nu vill regeringen snabbutreda en lagändring, så att inga barnäktenskap ska godkännas som giltiga när barn kommer till Sverige.

– Utländska äktenskap ska inte erkännas, säger Morgan Johansson.

Snabbutredningen för lagändringen gäller de barn som är mellan 15 och 18 år som har uppgett att de är gifta utomlands.

– Barnen ska känna att samhället står på deras sida och att de får den hjälp de behöver för att ta sig ur ett tvångäktenskap.

Ett barnäktenskap är ett äktenskap som ingås där någon av parterna fortfarande är barn. Barnäktenskap praktiserades först och främst bland brahmaner och andra högkastgrupper i Indien.

Tydligare vägledning

– Vi har gett socialstyrelsen i uppgift att ge tydligare vägledning till barn när de kommer till Sverige. De ska ge infoarmtion till barn om vilka rättigheter de har och även kunna ge stöd till barn, säger Åsa Regnér (S), Barn-, äldre- och jämställdhetsminister. under pressträffen.

Traditionen med barnäktenskap finns även på andra håll i Asien och i Afrika söder om Sahara. Det förekommer även i Mellanöstern och Nordafrika.