Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smitningar för 25 miljoner – ny teknik kan sätta stopp för bensinstölder

Förra året smet bilister från bensinnotor på totalt 25 miljoner kronor. Nu har ett företag, Tanksäker, kanske hittat en lösning på problemet och som kan få ned antalet stölder.

"På tisdagsförmiddagen drabbades Circle K på Bygatan i Borlänge, ännu en gång, av stöld av bensin.En okänd person körande en blå bil tankade 32 liter bensin och avvek från bensinmacken utan att betala."

En av många polisnotiser som publicerats på sajten rörande bensinstölder.

Nu berättar NyTeknik om en teknik där det direkt går att avläsa registreringsnumret som då kontrolleras direkt mot fordonsregistret.

Är fordonet antingen avställt eller anmäld stulen för kassapersonalen direkt vetskap om det.

– Många av de tekniska lösningarna har prövats på pilotstationer men inte fallit väl ut, säger Robert Dimmlich, vd Svensk bensinhandel, till tidningen NyTeknik.

– Vi kommer aldrig att nå hundra procents säkerhet men det är bättre att bli varnad, säger Jonas Nykvist, tekniskt ansvarig på Tanksäker.

Branschorganisationen Svensk bensinhandel uppskattar att antalet smitningar under 2016 uppgick till 43 000 stycken till ett värde av 25 miljoner kronor.

– Det innebär en jätteförlust. En enskild handlare förlorar nästan en hel dagsförtjänst vid en smitning, säger Robert Dimmlich, vd Svensk bensinhandel.