Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smarta och speediga Mora knockade LIF – vann första kvalmötet

 
Det sista slaget
Visa alla artiklar

Mora IK fick en drömstart på kvalsspelet mot Leksand då man stal en bortamatch.
Eller stal – Mora vann klart och rättvist, men den tjocka damen har inte sjungit än.
Det vet man sedan tidigare i Leksand.

Se eftersnacket med LIF och Mora i klippet nedan:

Inför en fullsatt Tegera Arena, badande i vit färg med blått inslag, var det Leksand som angav tonen i inledningen och Martin Grönberg fick, och brände, ett friläge direkt i matchinledningen.

Strax därefter åkte Moras Alex Aleardi till sig ett jätteläge men Atte Engren var tät.

Så höll det på och det första kvaldramat inleddes i ett rasande tempo. Målchanser, känslor och ett domarpar som resonerade som så att att "det här får spelarna avgöra själva".

Typ.

Och när domarparet Andersson och Harnebring till slut blåste blev det en dubbelutvisning och då slog Matias Lassen till, spelaren som inledde säsongen som leksing men som nu är Moraspelare. Han sköt ett inte allt för märkvärdigt skott som Atte Engren borde ha tagit.

Det målet gav Mora energi och Leksand fick helt plötsligt stora problem i egen zon och Mora-ledning efter den första perioden var rättvis.

Leksand fick en gyllene chans i den andra perioden då Mathias Bromé visades ut men Leksand hade stora problem att över huvud taget ta sig in i anfallszonen. Annat var det när Mora fick chansen i spel fem mot fyra, men då kom Atte Engren upp stort och gjorde några riktigt stora räddningar.

Men tendensen från slutet av den första perioden höll sig i den andra med Mora som spelförande lag och man skapade massor av chanser där Engren revanscherade sig flera gånger om för det svaga ingripandet vid Moras 1–0.

Leksand skapade i princip inget av värde i den andra perioden förutom då bara 30 sekunder återstod, då Eric Castonguay fick knalla igenom Mora-försvaret och avslutade med att lägga pucken i stolpen... Skotten 7–18 skvallrar annars en hel del om hur matchbilden var.

De som trodde att Leksand skulle komma ut och spela en deperat ishockey i den tredje perioden trodde fel. Redan efter knappt sex minuters spel kände sig coachen Perra Johnsson sig manad att ta time out. Då hade Leksand inte kommit någonstans mot ett väldigt stabilt Mora-försvar.

Och när det flesta i Tegera Arena satt och undrade när Leksands forcering skulle komma – då slog Moras Pierre Engvall till. Han fick pucken i mittzonen, åkte slalom förbi tröga Leksands-backar och pricksköt 2–0-pucken mellan benen på Engren.

På det stora hela en klar och rättvis Mora-seger. Leksands försvarsspel lämnade mycket i övrigt att önska och lagets anfallspel var knallpulver.

Allsvenska Mora var speedigare, smartare, passningssäkrare, ja bättre i allt än Leksand den här kvällen.

Men på fredag är det en helt annan dag.

Leksand-Mora 0–2 (0–1, 0–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (11.05) Matias Lassen (Mathias Bromé, Jacob Nilsson).

Tredje perioden: 0–2 (48.34) Pierre Engvall (Matt Bailey, Robin Johansson).

Skott: 21–38, (9–10, 7–18, 5–10)

Utvisningar, LIF: 4x2. MIK: 3x2.

Domare: Mikael Andersson, Andreas Harnebring.

Publik: 7650.

LÄS MER:

Kuppen – så hyllade LIF-profilen Sven-Ingvars-legendarens bortgång

Se LIF-fansens mäktiga dubbeltifo: "För Leksand - För Dalarna"

Morafansens psykning i första kvalmötet – pikade LIF:s mörka kvalhistorik

För Plus-kunder:

Bäckström: "Moras chock – välkommen till ert "slutspel", LIF!"

Het läktarkamp i första mötet – betyg på LIF och Moras fans: "Det är svagt"

Så skötte sig spelarna i LIF och Mora – betyg på samtliga