Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutspolat för fler enskilda avloppsanläggningar i Smedjebacken

I miljö- och byggkontorets inventering av undermåliga enskilda avloppsanläggningar i Smedjebackens kommun har nu ytterligare tre tilldelats förbud.

Den gemensamma nämnaren för de tre privatägda fastigheterna är att de finns inom befintliga verksamhetsområden för kommunalt vatten- och avlopp.

Förvaltningschefen för miljö- och bygg, Bo Jernberg, har inget rakt svar på varför fastigheterna inte blivit anslutna.

– En förklaring kan förstås vara att det handlar om äldre v/a-verksamhetsområden.

En av fastigheterna ligger dessutom inom ett inre vattenskyddsområde.

När fastigheten inspekterades i höstas visade det sig finnas två mycket djupa brunnar på tomten. Någon efterföljande rening gick däremot inte att hitta.

Enligt fastighetsägaren skulle det dock finnas ett utloppsrör vid tomtgränsen. Men någon dokumentation på anläggningen – och än mindre ett tillstånd – har hittats.

Slutsatsen är att anläggningen är ålderdomlig. Som en följd av detta är anläggningen från och med den 1 oktober i höst belagd med förbud.

Läs även: Smedjebacken har stenkoll på avloppen – enskilda anläggningar omprövas vart tionde år

Fram till årsskiftet 2017/2018 får de två övriga anläggningarna användas. Därefter inträder förbudet enligt miljö- och byggnämndens beslut.

I ena fallet handlar det om en trekammarbrunn med efterföljande markbädd, som enligt fastighetsägaren är byggd på 1960-talet. Några dokument eller tillstånd som intygar detta finns däremot inte.

Och vid den inspektion som gjordes våren 2016 gick det inte att avgöra om det överhuvudtaget finns en reningsbädd.

Även vid den andra fastigheten ska avloppsanläggningen vara från 1960-talet. Här ska dock en ombyggnad ha skett på 1980-talet.

Men vad som har byggts om framgår inte. Däremot misstänker miljökontoret att avloppsvattnet rinner ut i ett vattenförande dike nedströms slamavskiljaren.

Inte heller i det här fallet kan fastighetsägaren styrka sina uppgifter genom dokument och tillstånd.

Läs även: Fler avloppsförbud utfärdade av miljöpolitikerna i Smedjebacken

Läs även: Slutspolat för ytterligare elva husägare i Smedjebacken – och fler avloppsförbud är på gång