Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressade mammor får stressade barn

Stressade mammor riskerar att få stressade barn. Det visar en brittisk studie. Men det finns lösningar på problemet, bland annat i form av mer förskoletid för barnen.

Annons
Christine Hildebrand är Familjelivs BVC-sköterska.

Mammor med en stressig tillvaro riskerar att smitta sina barn med stressen, enligt forskare vid universiteten i Bath och Bristol i Storbritannien. De barn vars mammor uppgett att de var stressade visade sig ha avsevärt högre nivåer av hormonet kortisol i blodet är andra barn. Kortisol är ett så kallat stresshormon.

En lösning på problemet är mer tid på förskola eller hos dagmamma, eftersom barnen då skyddas från mammornas stress, enligt författarna till studien.

Allra bäst är dock förstås att göra något åt stressen, säger Christine Hildebrand som är bvc-sköterska och svarar på frågor på Familjeliv.se som är Sveriges största familjesajt.

-Mitt råd är att strukturera vardagen så gott det går. Boka in att lämningen och hämtningen tar en timme vardera. Bestäm dig för att du under den timmen skall ha mobilen avstängd och låta barnen få all.

Christine Hildebrand menar att just förskoleåren är särskilt stressiga för föräldrar eftersom barn på förskolan befinner sig i trotsåldern vilket gör att det blir ännu större risk för kollision mellan mamma-barn och allt kan ta dubbelt så lång tid mot vad man tänkt sig. Extra jobbigt blir det om man stressar, säger Christine Hildebrand.

Mammor som känner att de behöver hjälp att hantera situationen kan få hjälp via BVC. Normalt har BVC tillgång till psykolog, familjerådgivare eller kurator som kan vara behjälpliga eftersom ett sådant här problem påverkar barnen. Många BVC-sköterskor har även utbildning i MI - Motiverande Samtal som går ut på att hjälpa människor till förändring på sina egna villkor.

-Enligt min erfarenhet fungerar detta utmärkt för de mammor som önskar få struktur i vardagen, säger Christine Hildebrand.

BVC-sköterskans bästa råd till stressade mammor:

- Det bästa för små barn är att mamma och pappa tar sig tid i vardagen. Det är således bättre med en stunds total uppmärksamhet varje dag än en hel dag då och då.

- Finns det möjlighet så kan det underlätta om någon annan hämtar barnen en eller fler dagar i veckan.

- Om barn ska gå längre på förskolan eller inte får man bedöma från fall till fall. Men de flesta barn mår nog ändå bättre av att vara där längre, än att ha en stressad mamma som kommer tidigare. På slutet av dagen brukar det dessutom bli färre och färre barn på förskolan och det ger barnet möjlighet att varva ned.

- För sin egen skull kan det vara bra att inte boka möten den första och sista halvtimmen på dagen - för att få en bra början och avslut på arbetsdagen.

Mer läsning

Annons