Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sova i egen säng – så blir övergången lättare

Att ha sängen full med sparkande barnsben kan vara både mysigt och jobbigt. När det är dags för barnen att sova i egen säng finns det många tips för att göra övergången lättare.

Annons

Enligt barnpsykolog Margit Ekenbark kan man vänja av ett barn att sova i föräldrarnas säng på tre till sju dagar. Men det kräver att man är konsekvent.

- När barnet kommer på natten måste man vara bestämd och bära tillbaka honom eller henne till den egna sängen. Där tröstar man och går sedan tillbaka och lägger sig i sin egen säng, säger Margit Ekenbark.

Det är viktigt att man som förälder bestämmer sig och känner efter att man verkligen vill att barnet ska sova i egen säng, innan man gör slag i saken. Om man börjar få skuldkänslor och ångrar sig på natten kan det vara svårt att säga nej om barnet vaknar och vill krypa ner.

- Då kan man tänka på att en trött förälder ofta inte är en bra förälder. Och man sover oftast bättre om det inte är för trångt i sängen, säger Margit Ekenbark.

Många föräldrar har delad vårdnad av sitt barn och vill ha olika regler angående samsovningen. Enligt Margit Ekenbark går det utmärkt om barnet samsover hos den ena och sover i egen säng hos den andra föräldern.

- Barn lär sig och vänjer sig oerhört fort. De vet att föräldrarna är två olika individer som har olika regler. Så det är absolut inget problem, säger Margit Ekenbark.

Det finns inga regler för hur länge man ska ha sitt barn i sängen.

-Alla ska ha sina egna regler och göra det som känns bäst. Tycker man om att ha sina barn i sängen ska man njuta av det och låta barnen stanna så länge de vill, säger Margit Ekenbark.

Sex tips från psykologen Margit Ekenbark

Gör i ordning ett fint sovrum eller en mysig sovvrå till barnet. Låt barnet vara med och bestämma hur det ska se ut så de känner sig delaktiga.

Berätta för barnet vad som ska hända. Gör övergången till ett högtidligt tillfälle som barnet ska se framemot. Förklara för barnet hur allt kommer att gå till.

Känn efter så att du själv verkligen vill att barnet ska sova i egen säng.

Håll ut! Ett barn med stark vilja kan vara svår att lära sova i egen säng. Bär tillbaka, trösta och gå och lägg dig igen.

Var utsövd när avvänjningen börjar. Första nätterna kan bli riktigt tuffa!

Är ni två, turas om. Ingen blir gladare om båda föräldrarna är trötta.

Margit Ekenbark är barnpsykolog och svarar på frågor på Familjeliv.se.

Mer läsning

Annons