Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexa loss som gravid - om du har lust

Niomånaders avhållsamhet eller en sexaptit du aldrig vågat drömma om? Lusten till sex under graviditeten varierar från person till person. Men du kan vara lugn. Sex är inte farligt.

Annons
Att ha sex som gravid är både härligt och ofarligt för de allra flesta.

Att vänta smått innebär en stor förändrig i livet. Inte minst i sängkammaren. Många blivande föräldrar kan få svårt att slappna av. Det kanske känns som att ni inte längre är ensamma i sänghalmen eller så är det rädslan och oron för att på något sätt kunna skada barnet som påverkar.

– Jag är gravid med mitt fjärde barn och har tidigare inte vågat ha sex under graviditeterna då jag är rädd för att få infektioner eller missfall. Under tredje graviditeten vågade vi lite, men i vecka 15 fick jag en stor blödning. Allt gick bra men sexlivet stannade upp. Hur är det med er tjejer? undrar en kvinna i Familjeliv.se: forum.

Aleksandra Nived är Familjelivs barnmorska och träffar ofta par som känner oro för att sexlivet ska kunna skada barnet. Hon menar att man för det mesta kan vara lugn.

– Det är som regel inte farligt att ha sex under graviditeten. Däremot upplever många det som skönare än innan. Det beror på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att man lättare blir våt.

För vissa kvinnor kan njutningen vid sex kännas läskig, berättar Aleksandra. Då orgasmer kan utlösa sammandragningar och vävnaderna i underlivet som är skörare lättare kan börja blöda.

– Det kan kännas lite obehagligt, men är inte skadligt. Om man får en blödning i samband med sex och är orolig kan man dygnet runt ringa sin förlossningsavdelning. Det låter som att detta även skulle kunna vara en förklaring på vad som hänt den gravida mamman i forumet, säger hon.

Hur är det då med myten att mannens penis kan skada barnet, sant eller falskt?

– Falskt! Det är stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in i livmodern. Däremot under slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos och andra sexleksaker.

Finns det något annat man ska tänka på mot slutet av graviditeten?

– Sex frisätter hormonet oxytocin i kvinnans blod. Oxytocin påverkar livmoderhalsen så att den förbereder sig för förlossningen. Under de sista veckorna kan det sätta igång sammandragningar. Spermierna innehåller prostaglandin som hjälper livmodern att dra sig samman, som också kan sätta igång förlossningen, men det är inte farligt vid en normal graviditet, säger Aleksandra och fortsätter:

– Det kan vara svårt att hitta bra ställningar när magen är i vägen. Det bästa rådet är helt enkelt att experimentera. Det kan fungera bra om kvinnan ligger ner på sidan eller om hon står på alla fyra. Sen finns det självklart både kvinnor och män som känner en minskad lust. Då är viktigt att man lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om den ena parten vill ha sex och den andra inte så finns det andra saker, till exempel massage.

På forumtråden uppmuntras den oroliga kvinnan.

– Klart att du vågar, ta det lugnt bara så ska du se att det går fint! Sex är bra för kropp och själ.

En annan skriver:

–Har haft sex som vanligt under båda graviditeterna, kanske till och med mer!

Läs mer på Vårdguidens hemsida

Aleksandra Nived

Läkare kan avråda från sex:

Om man har haft blödningar tidigt under graviditeten kan läkare avråda från samlag till graviditetsvecka 14. Om man har en föreliggande moderkaka, eller tidigare haft en prematur förlossnings kan en del läkare avråda från samlag under den sista trimestern. Rådfråga din gynekolog eller barnmorska om du är osäker.

Mer läsning

Annons