Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för falska barnvagnar

Den billiga barnvagnen kan bli en dyr affär. Flera föräldrar har lurats att köpa kopior av kända märken – barnvagnar med både sämre säkerhet och kvalitet.

Annons
Kan du se skillnad på den äkta och den piratkopierade barnvagnen? Den bruna är original.

Har du hittat en barnvagn som är för billig för att vara sann? Då är risken stor att du gör en dålig affär. Barnvagnsbutiken Big Baby i Stockholm har den senaste tiden blivit kontaktade av flera kunder som blivit lurade att köpa kopior av barnvagnsmärket Bugaboo på nätet. En av ägarna till butiken, Hans Malmaeus berättar att allt började i höstas.

-En kund kom in och ville köpa en topp till sin Bugaboovagn. Men när vi skulle sätta på toppen på vagnen så passade inte blixtlåset. När vi sedan kontaktade Bugaboo berättade de att vagnen antagligen var en kopia. Och när vi kontrollerade chassinumret fick vi det bekräftat, berättar Hans Malmaeus.

Kunden hade köpt vagnen i en secondhandbutik och fick pengarna tillbaka när det upptäcktes. Kort därefter började fler kunder komma in till Big Babys butik med kopior på Bugaboovagnar som de köpt på nätet. Som kund är det lätt att bli lurad eftersom kopiorna är väldigt lika originalen.

-Vid en första anblick ser kopian precis ut som originalet, men när man tittar närmare ser man flera skillnader. Blixtlåsen är grövre, sömmarna är slarvigt sydda, det saknas flera etiketter och däcken är av sämre gummikvalité, säger Hans Malmeus.

På Konsumentverket har man inte hört talas om problemet med barnvagnskopior. Men Anna Stridsberg som är Konsumentverkets barnvagnsexpert berättar att det kan finnas många risker med att köpa kopior.

-Man vet ju aldrig vad man får när man köper en kopia. Tillverkarna vill ofta tjäna så mycket pengar som möjligt och det brukar märkas på kvalitén. Ofta används det billigaste tyget och billig plast. Billiga tyg kan innehålla farliga kemikalier och plastdetaljerna kan vara av dålig kvalité och lättare gå sönder, säger Anna Stridsberg.

Hans Malmeus berättar att de nu har hjälp sex kunder som köpt falska vagnar på nätet. Men han misstänker att det finns många fler.

-Jag har tittat på Blocket.se och jag tycker att jag har sett flera falska vagnar där. Problemet är ju inte bara att kunderna blir lurade. Vagnarna har sämre kvalité och kan vara en säkerhetsrisk, Berättar Hans Malmeus.

Anna Stridsberg på Konsumentverket berättar att man ska vara uppmärksam och inte köpa kopiorna eftersom de inte är säkerhetstestade och därmed kan vara en fara att använda. Många lockas att köpa barnvagnarna eftersom de oftast är flera tusen kronor billigare än originalen. Och just ett billigt pris är ett av de vanligaste varningstecknen.

-Sådant som låter för bra för att vara sant är oftast det också, säger Anna Stridsberg.

Tänk på det här när du köper en begagnad barnvagn:

Använd alltid sunt förnuft – om affären verkar för bra för att vara sann är den oftast det!

- Begär att få se originalkvitto.

- Kontrollera säljarens identitet.

- Avstå från köp om serie-/ram-/motornummer verkar manipulerade.

- Undvik nätbutiker som inte går att kolla upp.

- Se upp med helt nya vagnar som säljs billigt på nätet.

- Vid misstankar om att en vara är stulen – ring polisen på 11414.

Även om ingen av ovanstående åtgärder visar på att varan är falsk eller stulen, känner du dig fortfarande osäker – avstå från köpet.

Innan du köper en begagnad vagn, testa att:

• bromsen fungerar

• alla lås och spärrar fungerar, fäll ihop vagnen och knäpp loss karossen från underredet

• inga detaljer eller skruvar på vagnen är skadade

• kolla chassits fjädring

• däcken inte är slitna

• plattan under madrassen är torr och inte har mögelfläckar

• suffletten inte gnisslar

• provkör!

Källa: Blocket.se, Growingpeople.se

Mer läsning

Annons