Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hanterar ni sommarens plågor

Getingstick, myggor och fästingar. Allt är inte bara härligt på sommaren. Familjeliv bad barnläkaren Pontus Johansson om tips på hur du hanterar sommarens små plågor.

Annons
Illustration: Staffan Ekstrand

Bi- och Getingstick

”Min dotter fick ett getingstick i handen, på ena fingret och det är rejält svullet, rött och hon har ont. Vad kan jag göra för att lindra smärtan?”

– Ta försiktigt bort gadden med nål eller pincett, säger Pontus Johansson. Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller alsolsprit. Man kan pröva lokalbedövningssalva såsom Xylocain. Eventuellt kan man också pröva mild kortison såsom Hydrokortison.

Fästingbett

”Nu har jag plockat första fästingen på min dotter. En liten stund sittandes på gräsmattan räckte tydligen. Förra året hade vår son säkert tio fästingar. Vad ska man tänka på när man plockar en fästing och när kan man börja vaccinera?”

– Ta bort fästingen genom att med pincett eller fästingborttagare dra rakt ut. Ta tag så nära huden som möjligt. Undvik att vrida eller att klämma på kroppen. Vaccinering mot TBE med Encepur kan ges från ett år.

Bränd av manet

”Min son fick en manet mot benet när vi badade i dag. Kan ju nämna att det är i Sverige, så jag vet att det inte är farligt som i andra länder. Men hur lindrar jag det onda?”

– Skölj med mycket vatten; salt eller sött spelar ingen roll, säger Pontus Johansson. Skrapa försiktigt bort kvarvarande tentakler med ett styvt föremål till exempel ett kreditkort. Du kan eventuellt prova att smörja med mild kortison. Man kan också minska giftets effekt genom att sänka ner kroppsdelen i så varmt vatten man tål runt 40°C, var extra försiktig när det gäller barn.

Nässelutslag

”Såg igår på lillan när vi badade badkar att det kommit nässelutslag över hela hennes ben, de är kvar idag. Hon verkar inte ha något besvär av dem, men vad kan jag göra för att lindra?”

– Man kan smörja med mild kortison och om barnet är yngre än två år och har mycket klåda använd flytande Clarityn som är en allergimedicin.

Skrubbsår

”Min son ramlade igår på förskolan och fick stora skrubbsår i händerna och på ena knät. Hur kan jag lindra det onda och hålla såren rena när han är ute på nya äventyr?”

– Skölj rent under rinnande vatten, inte för kallt. Att torka och gnida gör oftast ont. Det finns också speciell "sårtvätt" med koksalt på Apoteket i flaskor att skölja med. Att sedan lägga om med gasbinda eller plåster beroende på storlek brukar lindra. Om han fortfarande har ont mer än bara för att han är skärrad kan man ge paracetamol.

Solsting

”Idag har vi haft det riktigt varmt både inne och ute. Och det märks på min dotter som är knappt ett år. Hon är tröttare än vanligt och äter dåligt. Vad ska jag göra och hur vet jag att hon får i sig tillräckligt med vätska?”

– Barn i den åldern skall inte vistas i direkt sol, utan vara i skugga. Viktigt är att skydda huden med heltäckande kläder. Man måste försöka fylla på vätska, vatten, saft, isglass. Är hon ändå tagen och slö trots dessa åtgärder bör man kontakta sjukvården, säger Pontus.

Myggbett

”Myggorna verkar älska min dotter, hon får flest bett av alla och de blir stora. Plus att hon har svårt att låta bli att klia. Vad gör vi åt betten och hur kan vi förebygga nya? Hon är fyra år.”

– Förebygg genom att använda heltäckande kläder, gärna med ljus färg då myggor föredrar mörkt. Man kan eventuellt pröva att ta allergimedicin, anthistamin, såsom Clarityn innan man skall vistas i myggrikt område. Har man flera bett kan kyla med kylbalsam, alsolsprit lindra. Om det inte hjälper kan ni pröva med en mild kortisonsalva.

Brännässla

”Var ute med sonen tidigare idag och då råkade han ramla i gräset bland några brännässlor. Aj, aj! Han fick såklart elakt röda/vita blåsor. Blåsorna hade lagt sig när vi kom hem, men det gör fortfarande ont. Vad gör jag?”

– Man kan tvätta med tvål och vatten. Lindra svedan genom att fukta huden och gnida försiktigt med acetylsalicylsyretablett såsom Aspirin eller Treo på stället där barnet är bränt.

Solbränd

”Vi har varit på stranden i dag. Jag smorde in vår flicka med solfaktor 25 men ändå har hon blivit röd på kinderna. Detta känns förstås inte alls bra och nu undrar jag om det finns något jag kan göra för att lindra skadan?”

– Nyckeln är förstås att undvika att bli bränd, men det är inte alltid lätt härliga sommardagar. Man kan då lindra genom att försöka kyla försiktigt, med till exempel kylbalsam. Lite mild kortisonsalva kan också lindra, lycka till.

* Kom ihåg att hud som smörjts med kortison inte ska utsättas för sol. Kontrollera med läkare eller apotek.

* Alla svaren i texten är faktagranskade av barnläkaren Pontus Johansson på Lillugglans BVC.

Mer läsning

Annons