Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir ditt barn vän med tandborsten

Tänder, gluggar och gryn plötsligt finns de där. Men när ska man plocka fram tandborsten och hur gör man när barnet inte vill, kommer tandtrollen då?

Annons

Att borsta tänderna på små barn är inte det lättaste alla gånger. Flera mammor uttrycker sin frustration över tandborstningen på Familjelivs forum. Småbarnsmamman Jessica skriver om svårigheten att få dotterns tandborstning att fungera morgon och kväll.

– Min dotter är ett och ett halvt, och jag har jättesvårt att borsta tänderna på henne. Jag har försökt med det mesta, men så fort hon ser tandborsten springer hon iväg. Innan tandborstningen är klar har det både skrikit och gråtits. Jag vill inte att hon ska tycka att det är hemskt och man tvingar henne, utan jag vill att hon ska se det som något positivt. Men hur? säger hon.

Margaret Grindefjord som är klinikchef inom Folktandvården och specialiserad på barntandvård berättar att det inte finns några direkta genvägar. Barnets tänder måste borstas två gånger om dagen.

– Det räcker tyvärr inte med att bara sätta tandborsten i munnen på barnet och låta dem suga bort tandkrämen. Det kan vara ett sätt att börja, men sen behöver en förälder gå in och borsta klart. Ibland måste man ha lite tålamod. Försök att göra tandborstningen lustfylld. Berätta en saga eller sjung en sång. Går det inte, testa med en eltandborste för barn. Då blir det kanske roligare. Ta gärna barnet i knät eller låt barnet ligga ner medan du borstar, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att du inte slutar för tidigt med att hjälpa till. Barnen motorik för att kunna borsta ordentligt är oftast inte fullt utvecklad förrän i nio, tio års ålder. Sen kan det alltid variera. Inom tandvården brukar vi prata om kritiska tandåldrar, ett till tre, fem till åtta och elva till tretton. Det är då tänderna är nya det är extra känsliga för karies.

Vad ska man då tänka på när de första vita risgrynständerna kommer?

– Börja borsta direkt, med en tandkräm som innehåller flour som barnets tänder behöver. Inte ta för mycket tandkräm, barn är duktigare på att svälja än att spotta. Välj en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud. Tänk även på att småätande är det mest förödande för barns tänder. Tänderna behöver vila för att pH-balansen ska återställas i munnen, säger Margaret.

Hur menar du?

– När man stoppar något i munnen faller pH-värdet och syra bildas som kan leda till hål i tänderna. pH-värdet neutraliseras sedan av saliven. Det kan ta upp till 45 minuter innan pH-värdet är bra igen och skyddar tänderna. Söta drycker är den största boven och den vanligaste orsaken till dåliga tandvanor bland barn, säger Margaret.

Margaret Grindefjord berättar att det är de minsta barnens tänder som är mest känsliga.

– När barns tänder är nya är de extra känsliga mot karies och de är lite mjukare. Emaljen är inte färdig utvecklad. Desamma gäller när barnet får permanenta tänder, säger Margret Grindefjord och fortsätter:

– Många kanske ställer sig frågan om det är så viktigt att sköta mjölktänderna när de ändå ramlar ut, men det är viktigt för de kan påverka de permanenta tänderna, eftersom de nya tänderna kommer successivt. Så börja borsta från första dagen de kommer fram

6 tips från Familjelivs medlemmar! – när tandborstningen inte fungerar

AnnSophie

Ibland när barnen var små brukade jag berätta sagor medan vi borstade tänderna. Jag lät dem borsta själva och gav dem mycket beröm, mitt i tandborstningen kunde jag se förvånad ut och säga att jag såg ett litet tandtroll med rosa hår som försökte gnaga på en tand. Lånade tandborsten i 30 sekunder och borstade bort tandtrollet. Sedan visade jag tandborsten och så fick de kolla om de såg tandtrollet.

Susanna 82

Min ett och ett halvt åring blir också galen vid tandborstning. Vi köpte en elektrisk. Den fungerar kanon. Först borstar vi, sen får han borsta själv. Han kan springa runt en timme och borsta.

Mälaröbo

När våra barn hade krångelperioder sa vi att vi måste jaga bort alla troll till exempel mormortrollet, pappatrollet, rallytrollet och alla troll som vi kunde komma på.

Lövet

Börja med att köpa några snygga tandborstar, och låt henne välja vilken hon vill ha. Skölj av den lite och låt henne sitta och tugga på den. När hon tuggar på sin borste med vatten på, så kan någon av er komma med en annan snygg borste som har tandkräm. Den goda tandkrämen hon valt.

Nucka 67

Ett tips till, jag har ibland borstat mina tänder samtidigt som min minsta dotter och då har vi tävlat om vem som kan hålla på längst, det har faktiskt funkat. Hon vann alltid!

Heavenlyjunkies

Vi började med att hennes nallar och gosedjur fick borsta tänderna. Vi höll i nallen som hon borstade. Hon tyckte det var jättekul. Varje kväll fick hon välja vem som stod på tur.

Mer läsning

Annons