Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir ditt barn vän med pottan

Dags att slänga blöjan för gott? Ibland går det som en dans men för andra krävs det träning. Familjelivs BVC-sköterska ger dig tipsen för en lyckad potträning.

Annons

De flesta barn behöver lite hjälp på traven för att vänja sig vid pottan. Vissa lämnar blöjan efter bara ett par dagar, medan andra behöver mer tid och använder både blöja och potta under en period. Vilken ålder som är lagom för övergången är olika från barn till barn.

– Sommartid är en smidig tid att börja med potträningen, då det är mindre kläder som bli utsatta för olyckorna, vilket är smidigt för dig som förälder. Annars gå det inte att säga att någon ålder är bättre eller sämre. Alla barn är olika och redo vid olika tidpunkter, säger Carmen Wolters BVC-sköterska på Lillugglans BVC.

En mamma i Familjelivsforum har börjat introducera pottan för sin treåring, men han vägrar använda den.

– Jag har en kille på tre år som vägrar att sitta på pottan eller på toaletten. Han kanske kissar på pottan en gång i veckan. När vi är hemma brukar han bara ha kalsonger på sig, men då kissar han alltid på sig. Hur får jag honom att välja pottan? undrar hon.

Carmen Wolters bästa tips för en lyckad potträning är att få barnet att tycka att pottan är en kul grej. Hon har flera olika knep för hur man som förälder lyckas och menar att man får testa sig fram. Ett knep är att gå på toaletten tillsammans för att visa på att det inte är något konstigt eller speciellt utan något man gör när man är kissnödig. Ett annat knep är att ha en kisstavla där barnet får sätta upp klistermärken för varje gång de suttit på pottan.

– Målet med kisstavlan är inte att barnet ska lyckas prestera något varje gång. I början kan det handla om att bara sitta där. Så småningom kommer det att resultera i mer. Sen är det viktigt att berömma till exempel genom att klappa i händerna. Säg ”vad bra att kisset kom i pottan och inte i byxan” det är bättre än att använda ord som ”duktig”. Duktig är man i alla fall.

Ett annat tips som Carmen brukar använda när hon ger småbarnsföräldrar råd inför potträningen är att uppmana dem till att säga ”nu går vi och kissar” istället för att fråga ”är du kissnödig?”.

– Barn har sällan tid att lämna leken för något så oviktigt som att kissa. Så var glad men bestämd och ta barnet i handen. Sen finns det inget bättre än att taktikkissa, efter maten och när de vaknat. Kom ihåg att det är ok att det sker olyckor ibland. Ha lite is i magen och byt inte de blöta byxorna för snabbt. Det är inte någon dum idé att låta barnen tycka att det är obehagligt eller lite äckligt några minuter innan man byter, säger Carmen Wolters.

Faktaruta

8 tips inför potträningen

– Börja i tid, ställ fram pottan tidigt från ett och ett halvt års ålder och visa att pottan är ett kul alternativ till blöjan.

– Uppmuntra och beröm barnet när de sitter på pottan. Gör det varje gång, inte bara när det kommer något.

– Ha en kisstavla med fina klistermärken för att belöna barnet. Gör tavlan fin tillsammans och häng upp den på toaletten.

– Åk tillsammans och köp något fint par underbyxor, med ett mönster som barnet gillar. Då blir det lite extra tråkigt när de är blöta.

– Ha en bok om att gå på pottan eller en leksak som barnet tycker om som endast får användas vid pottbesök.

– Välj rätt tid – potträningen brukar ha bäst resultat när det är lugn och ro. Välj att introducera pottan under sommaren eller när det finns gott om tid.

– Har du provat allt? Vill barnet absolut inte, så går det nog inte just nu. Avvakta lite och vänta till barnet känner sig mogen.

– Börja med att träna dagtid, då brukar natten komma automatiskt efter hand.

Källa: Carmen Wolters, BVC-sköterska på Lillugglans BVC.

Barn under ett år?

– Du kan börja introducera pottan redan vid sju till nio månaders ålder när barnet sitter stadigt. Ofta syns det på småbarn när de har det jobbigt med bajset. Då kan det vara lättare med potta. Testa!

Medlemmarnas tips!

– Jag körde med karamellfärg i pottan med min dotter som var runt tre år. Hon tyckte att det var superkul att se vad det blev för färg när man kissade. – Mama.

– Jag gav min dotter festis efter festis och sa att ska man se på film eller tv måste man sitta på pottan och inte i soffan. Att titta på tv var det bästa hon visste just då. När det kom kiss dansade mamma hula-hula och överöste henne med pussar och så fick hon klistermärken. Hon var blöjfri på ett par dagar. – Tainted.

– Vi började tidigt med att sätta barnen på pottan vid blöjbyte, oftast kom det kiss redan då. Efter ett tag satte vi mer rutinmässigt efter att de sovit, kanske efter att de ätit osv. Snart såg vi ett mönster när och hur ofta de behövde kissa och då försökte vi erbjuda pottan som ett alternativ. – Skogsvitter.

Mer läsning

Annons