Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda helgen med pyssel

Äntligen helg, men vad ska vi hitta på? Utan något att sysselsätta barnen med kan vem som helst längta till måndag. Nu blir det ändring på det.

Annons

Klockan har knappt passerat tio på lördagsförmiddagen innan svetten pärlas i pannan och barnen klättrar på väggarna. Pulkåkning börjar kännas uttjatat och film-mysmitt på dagen känns inte som ett alternativ. En lösning är pyssel. Familjeliv har pratat med loppis- och pysselproffset Ulrika Hjorth som skrivit boken, ”Barnens roliga pysselbok- fint med loppisfynd!”. Hon menar att det finns enkla och smarta lösningar för att kunna pyssla med barn även från det att de är riktigt små. Både tillsammans med dig som förälder och på egen hand.

– De minsta barnen måste man kanske hjälpa mer på traven, hjälpa till att klippa ut små pappersfigurer och så vidare. Det finns jättemånga pyssel och lekmöjligheter för barnen utan att det behöver kosta en massa pengar, säger hon och fortsätter:

– Att gå till hobbyaffären varje gång man ska pyssla med barnen är nästan provocerande dyrt. Några basprylar som papper, lim och glitter är bra att köpa och ha hemma, men annars behöver du inte så mycket nytt för att kunna pyssla. Återanvänd sådant som ni har hemma, använd tyget i avlagda kläder och spar på toarullar och kartonger. Jag brukar samla allt i en ”skapamedskräppåse” som jag plockar fram när det är pysseldags, säger Ulrika Hjorth.

Ulrika Hjorth är också mycket förtjust i att leta saker på loppis som går att återanvända. Hennes fyndfavorit är tyger, knappar och fina leksaker.

– Äldre fantasifulla barntyger är toppen. Jag använder dem till allt från att förnya väggar och myshörnor i barnens rum till att göra personliga grattis- och inbjudningskort tillsammans med barnen. En favorit härhemma är att göra egna tavlor med tyg, serietidningsbilder, glitter och färg som vi sedan ramar in i pimpade loppisramar! säger hon.

Familjelivsmedlemmen Mikaela har svårt att komma på hur hon ska få tiden att gå med sin två och ett halvt årige son:

– Min son är två och ett halvt år och hemma med mig sedan i november men vi börjar få slut på idéer på vad man kan göra. Någon som har något tips på vad man kan hitta på ute den här tiden på året?

Utnyttja årets olika årstider, menar Ulrika Hjorth.

– Lek med is är både enkelt och fint. Fyll kakformar och byttor med vatten, lägg i paljetter, små leksaker och karamellfärg. Sen är det bara att frysa, ute eller i frysen om det inte är tillräckligt kallt. Mina barn brukar hänga upp dem ute eller använda dem som byggklossar eller bakverk när de leker kafferep eller affär.

Faktaruta

Tips på utelek!

– Picknick – bara för att det är vinter måste man inte sluta med fika ute. Mysigt och roligt.

– Måla på snö – Måla med vattenfärg på snö. Roligt och kreativt, lätt att göra om och inte lika begränsande som på ett papper.

– Kanalbygge – När snö och is börjar töa, bygg kanaler med broar och tunnlar som hjälper smältvattnet att komma fram.

Tips på innelek!

– Trolldeg kan minsta ettåring leka med! Gör leken ännu roligare genom att pimpa degen med kul knappar, plastögon från hobbyaffären eller små färgglada snören.

– Fixa fint collage! Klipp ut ett gäng glittriga, färgsprakande pappers- eller tygbitar, dutta med ett limstift över ett papper och låt minstingen peta dit bitarna alldeles själv. Klart!

– Russinmaskar- Gör en vanlig bulldeg och rulla ut några "maskar" av degen som ettåringen kan peta ner massor av russin i. Bra träning av pincettgreppet.

Mer läsning

Annons