Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av tre IOGT:are

Leden tunnas ut.
När Folke Andersson och Folke Källberg lämnade jordelivet med bara några veckor emellan förlorade Logen Nyhyttan två riktiga stöttepelare och eldsjälar.
Något tidigare gick även Bojan Anderström över den okända gränsen.

Annons

Bojan, som tillsammans med maken Bertil, var något av allt i allo i logen under många år. Jag, förre detta medlem i 3726 Nyhyttan, vill med dessa rader berätta vad de tre, Folke, Folke och Bojan och alla andra logemedlemmar har betytt när jag 1952 som 20-åring anlände till Sverige och blev placerad i Långgruvan och sedermera i Olofsfors. Inte direkt någon höjdare för en som kom från Hamburg!

Räddningen kom när bland annat Bojan Anderström övertalade mig att följa med på ett logemöte. Det var här jag för första gången träffade Folke Andersson och Folke Källberg, som redan då var något av en ryggrad i logen.

De vänner jag då fick under min tid som medlem har jag behållit och har kvar än i dag.

Det var ett härligt återseende för några år sedan vid logens 100-års jubileum. Den digra historiken väckte många minnen från framförallt 50-talet.

Folke Andersson ingav en viss respekt, inte minst genom sin styrka. Ingen rådde på Folke i att ro en båt över älven vid olika tävlingstillfällen.

Folke Källbergs styrka låg på ett annat plan. Genom skickliga utspel och inledningar av kontroversiella teman väckte han en enorm debattlusta hos oss. Alla pratade vi i mun på varann. Då hörde man Folke: ”Hör du Herbert, här begär vi först ordet innan vi pratar.” Där fick jag...

Att räkna upp allt det som dessa två Folke gjorde och åstadkom tillkommer inte mig, det kan andra bättre.

Jag står i stor tacksamhetsskuld till Folke Andersson, Folke Källberg, Bojan Anderström och hela glada 50-tals gänget i Logen Nyhyttan, som gav mig den bästa tänkbara starten här i Sverige och Avesta.

Herbert Seil

Mer läsning

Annons