Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Georgs stråke vila

"En spelman och vår maestro är död." Minnesord över Georg Haglund.

Annons
Georg Haglund.

Georg har lagt ifrån sig stråken och hans nyckelharpa har slutat klinga, och nu saknas han som vår spelledare, lärare och låttolkare i nyckelharpsgruppen Bergslaget.

Han genomförde sin sista uppspelning tillsammans med spelkamraterna i ett program vid äldreboendet Björkängen i Norberg under skärtorsdagseftermiddagen. Några dagar senare var hans långa spelmansliv till ända.

Georg levde för musiken och var mån om att genom undervisning och låtspel sprida folkmusikens breda budskap vidare. Med sin personlighet och musikaliska förmåga inspirerade han oss andra och ledde oss framåt genom låtarnas svängningar och repriser.

Georg förmedlade sin positiva livssyn och spelmansglädje genom klangbottnarna i sitt instrument och lät stråken glatt och villigt dansa över strängarna. En nyckelharpas resonanssträngar bidrar till att skapa en fylligare och djupare ton i instrumentet.

Vi kände och upplevde också denna fördjupade resonans i Georgs personlighet när han mötte upp vid våra spelträffar, ofta med det glada tillropet: ”Va’ bra att ni kunde komma!” När vi ibland dök upp för spelning hemma hos Georg och Elsa mottogs vi alltid med generositet och värme.

Georgs stol står nu tom och hans stråke får vila. Vi tackar honom för allt han tillfört oss i musikens gemenskap som spelman, medmänniska och kamrat. När vi spelar Innersta friden, Andakten och alla de andra låtarna lever minnet och arvet från honom kvar i vår nyckelharpsgrupp.

Nyckelharpsgruppen Bergslaget

genom Per-Erik Pettersson

Mer läsning

Annons