Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naemi - älskad maka och mor

"En tid har redan gått - många kommer att minnas henne." Minnesord över Naemi Jacobs, skrivet av make och barn.

Annons

Våren kom också i år, i sin normala tid. Men sommarvärmen överraskade. Sommarkvällarnas frid kan njutas av alla, vägtrafiken stillnar av. På senare år stiger den blå röken från grillarna över villaträdgårdarnas häckar. Det kommer en tid av umgänge många längtat efter. Hur vacker sommaren än kan vara måste den ändå delas med någon.

Ett normalt år skulle en bukett liljekonvaljer ha plockats till Mors dag. Jag kommer på att detta inte är så viktigt längre. Det är inte så lång tid sedan hon lämnade oss, bara ett par månader. Man tittar ändå efter knopparna i trädgårdens hörn. Det kanske skulle räcka till en liten bukett invid det vackra ungdomsporträttet som står med ett ljus bredvid sig.

Tankarna kommer, var det hennes blomma? Kungsängsliljan växte i hennes hembygd, men denna tid blommade också något annat i hennes färg och i stor mängd. Förgät mig ej. Det var det gamla namnet på ”Glöm mig ej”. Genom blommans namn får hon säga en mening.

Jag minns henne först från Sjöviks folkhögskola. Det blev sedan sjuksköterskeskolan i Uppsala och sedan kom hon tillbaka till Avesta lasarett. Den legendariska Dr. Freidenfelt hade plötsligt blivit av med sin narkossköterska. Men det var ju inte Naemis utbildning. Hon måste ta jobbet ändå. Att söva gick bättre när hon kunde prata lugnt och vardagligt med oroliga människor.

En tid har redan gått – många kommer att minnas henne för det goda hu möret.

Som maka och mor blir blommans namn en vägledning.

Bertil, Urban och Barbro Jacobs

Mer läsning

Annons