Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han inspireradetill engagemang

Lantbrukaren och kommun- och kyrkopolitikern Nils-Olof Anderses, Folkärna, är död. Han var född den 2 september 1945 i hemmet på Andersesgården i Räfsbo, där han också gick ur tiden den 9 april efter kort tids sjukdom, kärleksfullt vårdad av sin familj.
Mitt i en livfull gärning för sina medmänniskor, hembygden och Svenska kyrkan lämnade han jordelivet.

Annons

Nils-Olof var född på den släktgård som han och hans familj brukade. Många generationer före honom har verkat där och även lämnat sin vackra gamla mangårdsbyggnad till att bli Folkärna gammelgård, nu belägen nära sockenkyrkan.

Redan som mycket ung valde Nils-Olof bondeyrket, han utbildade sig vid Rättviks lantbruksskola och tog över gården. Han engagerade sig för landsbygdens människor och föreningar, för kulturhistoria, samhälle och politik. Han dansade folkdans men hade ett musikintresse som sträckte sig från blues, country, rock’n roll och gospel till klassisk musik.

Genom dalasamarbetet i Centerns ungdomsförbund mötte han 1967 läraren Birgitta Lassas, Dalsjö, Ornäs, som blev hans livs stora kärlek och hustru. De har barnen Kickan (Kristina) och Jerker och barnbarnen Per, David och Irma.

Kor och kalvar, vall- och spannmålsskörd, skogsbruk och sågverksamhet var under årtionden Nils-Olofs vardagsgärning, alltid förenad med ett rikt föreningsliv.

När djurhållningen för cirka tio år sedan avvecklades gavs mera utrymme för skogen och bland annat deltog han i Högskolan Dalarnas utbildning i småskaligt skogsbruk.

Han var tidigt engagerad i Lantbrukarnas Riksförbund, bland annat som ordförande i Folkärna-

avdelningen, och även ordförande i Hushållningsgillet, Östanfors viltvårdsområde och Räfsbo- och Kullhyttans vägföreningar. Han tillhörde styrelser i skogsägarrörelsen, Landsbygdens entreprenad och Naturskyddsföreningen.

Nils-Olofs engagemang och omsorg räckte alltid till för andra människor, i familje- och vänkretsar och genom föreningar och politik. Han var ordförande i Folkärna hembygdsförening och i Folkär na norra centeravdelning.

Under många år var han ledamot av Avesta kommunfullmäktige och åren 2003-2006 vice ordförande i kommunens servicestyrelse. På eget initiativ valde han sedan att främst verka i Svenska kyrkan och blev från och med 2010 ordförande i kyrkorådet i Folkärna församling, där han också var kyrkvärd och kyrkofullmäktig. Med glädje och nytänkande inledde han ett förnyelsearbete i församlingen som andra nu

i Nils-Olofs anda ska axla. Den marsdag i år då sjukdomsbeskedet kom fullföljde han tveklöst mötet med församlingens framtidsgrupp.

Det stod ett skimmer av glädje och godhet kring Nils-Olof Anderses. Han vann människors hjärtan och tillit. Han inspirerade och motiverade andra till närvaro och engagemang. Hans verk är nu lagt i fränders händer.

Mer läsning

Annons