Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett dragspel har tystnat

Gösta Krantz är död. En god vän och duktig dragspelare har lämnat oss den 4 januari 2012.

Annons

Gösta föddes i Krylbo den 30 januari 1927 och blev sin hembygd trogen hela sitt liv. Han fick sitt första dragspel i början av 1940-talet och efter några år bildade han sin första ensemble där undertecknad ingick med gitarr.

Vi spelade med en kvartett runtom i södra Dalarna fram till vår militärtjänstgöring, då jag efter den för min del flyttade till Stockholm. Gösta stannade kvar i Krylbo och gifte sig med sin Ruby (även hon en duktig dragspelare) och fortsatte spela dansmusik, nu med andra musiker.

Gösta hade ett mycket bra gehör och lätt för att lära in nya melodier, allra helst i swingens tecken. Han spelade mycket rytmiskt och svängigt. Gösta var inte så mycket för att läsa noter, ”jag tar den fortare på gehör” brukade han säga.

Så småningom tog Gösta och varvade ner sitt spelande men 1993, då han gått i pension från sitt arbete på Avesta Jernverk, fick han erbjudande om ett extraarbete i Stockholm och då tog han kontakt med mig och så var vi igång igen. Jag var då musikledare för Skärholmens DK och tog in Gösta i klubben. Han hade många nummer som solist med orkestern i bakgrunden. I de flesta fall renodlade swinglåtar.

Gösta blev också värvad till Stockholm Accordion Club och finns med på deras cd ”Swingtime”, storbandsjazz på dragspel.

Förutom klubbspelandet spelade Gösta och jag i andra små konstellationer där hans sätt att spela och att vara blev mycket uppskattat.

Efter att ha veckopendlat i tio år lämnade han Stockholm, men kom och spelade med oss när vi så behövde honom.

Den sista spelningen vi gjorde tillsammans var den 27 oktober 2011, då vi spelade med en kvintett för Krylbo PRO och en entusiastisk publik. Vem kunde då ana att ett par månader senare skulle Gösta lämna sin hustru, många vänner, oss medmusikanter och sin trogna publik?

Förlusten är mycket stor.

Tack Gösta för alla svängiga solon.

Mer läsning

Annons