Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer lust med rätt mat

Hösten är årstiden då du kan stanna inne och mysa med gott samvete. Vad är då bättre än att fixa till en het kärleksmiddag för dig och din partner. Vi har tagit reda på hur man gör.

Annons
Att äta tillsammans kan stärka ens kärleksrelation

På Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se, är det mycket tydligt; på hösten diskuterar vi gärna sex och ett av ämnen är bristande lust.

- Det är inte så konstigt, säger Ylva Franzén, erotikpedagog och författare av njutningsbibeln ”Orgasmera mera”. När den stressiga vardagen åter är igång så blir det lätt en snabbmatslunch, näringsfattiga mellanmål och godis framför tv:n. Allt detta är förödande för din lust, säger Ylva Franzén.

Ett av hennes råd för ökande lust är med andra ord att satsa på nyttig och god mat.

- Byt ut det onyttiga mot härliga ingredienser från kärleksgudinnan Afrodites skafferi. Vad säger du om ett mellanmål med härliga vindruvor, en intensiv kryddig gryta, en mörk chokladpralin eller en omsorgsfullt tillredd laxfilé? Rätt mat kan minska problem som trötthet, sömnlöshet och låg sexlust; man får mer ork i vardagen och mer energi över till sig själv, säger Ylva Franzén.

Mat och sex - jo då, visst hänger det samman. Förena nytta med nöje - laga en sensuell måltid som väcker både aptiten och lusten.

Ylva Franzéns tips för en mysig måltid

- Förbered genom att skriva en lockande inbjudan till din älskade. Lägg ett brev på kudden, gör ett fint MMS eller skicka blombud till jobbet.

- Tänd levande ljus. En klassiker som skapar härlig stämning.

- Välj bakgrundsmusik efter den stämning du vill uppnå - ska det vara sensuella jazztoner, het rock eller mysig avslappningsmusik?

- Klä dig i något du tycker extra mycket om. En liten negligé i spets, dina finaste underkläder, en vacker håruppsättning - eller varför inte göra som Marilyn Monroe och endast stänka på dig några droppar av favoritparfymen.

- Fundera på vilken plats måltiden ska serveras på. Matbordet är inte alltid det självklara svaret. Bred ut ett vackert tyg i sängen och duka där.

- Pyssla ihop små kärlekskort med texter som visar hur mycket din partner betyder för dig.

- Skrivna önskningar som placeras ut runt middagen kan också vara eggande och inbjudande till en het stund. Använd till exempel uttryck som "Jag älskar när du masserar min nacke" eller"Det är underbart när du kysser mina ljumskar". Förutom att de kan få kvällen att bli extra spännande är det också ett bra sätt att uppmärksamma din partner på vad du själv tycker om.

- Komplettera dina huvudrätter med grönsaker i olika färger för att ögat ska få en färgkick.

- Servera efterrätten på din egen nakna kropp och bjud in din partner till en eggande dessert! Fluffig vispgrädde, smältande chokladsås, physalis eller andra bär är riktiga lusthöjare.

- Kom också ihåg att det inte alltid behöver ta så mycket tid eller vara så planerat. Man kommer ofta långt med bara det lilla extra, såsom några tända ljus och lite lugn musik, en tisdag då din partner minst förväntar sig det.

-Satsa på näringsrik mat som får dig att må bra, såsom grönsaker, fisk, bönor, nötter, frön och frukt. Köp gärna ekologiska varor. Rata socker, vitt bröd och chips som bara gör dig trött och inte bäddar för några hetare stunder.

-Laga mat med mycket kryddor och gärna de med lite sting i, som gör dig varm. Ingefära, timjan, basilika, vanilj, salvia, kummin, koriander, curry, chili och vitlök användes redan i antikens dagar för att öka lusten, skriver Linn Blomberg i bloggen.

Börja planera redan nu för din kärleksmiddag och se till att den svala höstluften blir riktigt het i år.

Mer läsning

Annons