Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor sjukskrivna dubbelt så ofta som pappor

Innan de får barn är män och kvinnor borta från jobbet på grund av sjukdom ungefär lika ofta. Men efter första barnets fötts har mamman ungefär dubbelt så många sjukfrånvarodagar som pappan. Det visar en ny IFAU-rapport.

Annons

Innan 1980 hade mammor och pappor ungefär lika många sjukdagar. Men därefter har mammorna börjat ta ut fler sjukdagar än papporna.. Under första halvåret 2008 betalades det till exempel ut 14,5 miljoner sjukpenningdagar till kvinnor och 9,2 miljoner till män. Erica Lindahl som är en av författarna bakom rapporten tror att en förklaring kan vara att kvinnor ofta tar ett större ansvar för familjen.

-Hälsan bland kvinnor har inte blivit sämre de senaste åren däremot har kvinnorna börja arbeta mer. Och eftersom kvinnor ofta prioriterar familjen högre än männen är det de som tar ut sjukdagar, säger Erica Lindahl.

På Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se, diskuteras ofta frågan om varför mammorna tar ut fler sjukdagar än papporna. De flesta tror att orsaken till att mammorna har fler sjukdagar beror på att de får dra ett tyngre lass på hemmaplan samtidigt som de jobbar lika mycket som männen.

-Det stämmer nog. Jag har mycket mer sjukfrånvaro nu än innan jag fick barn. Jag har varit sjuk flera gånger senaste året. Men jag sliter mycket mer i hemmet än sambon. Jag har mer ansvar för barn o hushåll samtidigt som jag arbetar, berättar en medlem.

Erica Lindahl håller med medlemmarna i Familjelivs forum att det förmodligen beror på att många mammor dubbelarbetar och säger att det är ett jämställdhetsproblem som gäller i de många familjer. Enligt rapporten kunde skillnaderna mellan män och kvinnor inte förklaras med att kvinnor ofta arbetar inom branscher och sektorer med sämre arbetsmiljö.

-Något som kom fram i studien som var väldigt intressant är att kvinnor är mer sjukskrivna i alla branscher, säger Erica Lindahl.

Studien visar på att ökningen hänger samman med att kvinnorna förvärvsarbetar allt fler timmar. År 1980 jobbade 30 procent av kvinnorna heltid, i jämförelse med 50 procent år 2007. Skillnaden mellan uttagen av sjukdagar finns kvar upp till 15 år efter första barnet.

Mer läsning

Annons