Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Victoria och Daniel!

Nu har Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fått sin efterlängtade lilla bebis. Deras dotter föddes klockan 04:26 i natt på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Med det har nu Sverige en ny tronföljare.

Annons

En märkbart rörd prins Daniel mötte pressen på Karolinska sjukhuset på torsdagsmorgonen. En liten prinsessa är född, 51 centimeter lång och 3 280 gram.

– Mina känslor är ”all over the place”, sa prins Daniel och han berättade att allt har gått bra och att kronprinsessan mår strålande.

- Det var ganska nervöst, det här är en helt ny situation för oss, fortsatte han.

Nu väntar föräldraledighet med blöjbyte, sömnbrist och bebisskrik för de nyblivna föräldrarna. Kronprinsessan kommer dock att fortsätta ha officiella programpunkter under 2012, men i mindre omfattning, enligt Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid Hovet. Dottern placeras efter Kronprinsessan Victoria i tronföljden och nu väntar en uppväxt som blivande regent.

Men hur kommer egentligen livet att se ut för de nyblivna föräldrarna och deras lilla barn? Vi bad fyra hovexperter sia om familjens liv de närmsta åren.

Hur väljer Victoria och Daniel namnet till sitt barn?

Catarina Hurtig (CH), kunglig expert och författare till boken "HKH Victoria – ett personligt porträtt":

– De kommer välja ett Bernadottenamn som tilltalsnamn, som Josefina eller Sofia. Andranamnet blir också ett släktnamn. Barnet kommer få fyra namn och de andra två blir efter faddrarna, som Anna, efter Daniels syster.

Är det en självklarhet att hon döps? Hur kommer dopet att vara?

JTL: – Ja, det är en självklarthet! Det kommer bli storslaget, som när Victoria döptes. Det är ju en blivande drottning som döps. Det blir ett tv-sänt dop i Slottskyrkan med ärkebiskopen Anders Wejryd, som vigde Victoria och Daniel, och överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark. Gästerna kommer vara kungligheter från hela världen, regeringen, riksdagsmän och personer från näringslivet, bland andra.

Hur kommer Victoria och Daniel uppfostra sitt barn?

Johan T Lindwall (JTL), hovreporter på Expressen och aktuell med boken "Victoria – prinsessan privat":

– Precis som vilka andra föräldrar som helst. Victoria och Daniel är otroligt vanliga och jordnära människor. Daniels bakgrund spelar ju in också. Victoria har berättat för mig att hon tyckte att det var jobbigt att alla tyckte att hon var speciell och behandlade henne därefter. På en skolutflykt i mellanstadiet så dukade hennes adjutanter upp med vit duk, kandelabrar och grillad kyckling. Det var pinsamt, tyckte hon, så jag tror att de snarare kommer uppfostra barnet så att det inte ska känna sig speciellt.

Var går barnet på BVC?

CH: – BVC-sköterska och läkare kommer hem till dem. De missar frivilligt föräldragrupper och sådant. Men jag har ändå svårt att se framför mig hur Victoria skulle sitta och diskutera sina bristningar med andra.

Hur kommer Victoria och Daniel att göra med föräldraledighet?

Jenny Alexandersson (JA), hovreporter på Aftonbladet:

– Victoria kommer att vara mammaledig och hovet har förberett för att hennes syskon ska ta över flera av hennes arbetsuppgifter. Daniel kommer också att vara hemma. Han är oerhört barnkär och det här är ett barn som de båda har längtat efter väldigt länge så är jag övertygad om att han kommer att tillbringa så mycket tid han kan med sin lilla dotter.

Kommer hon att gå i förskola?

JTL: – Ja, det tror jag. Barnet kommer nog gå på en privat förskola, där Victorias vänner har sina barn. På Östermalm, skulle jag gissa. Victoria och Daniel skulle kunna välja att ha barnflickor hemma istället för förskola, men det kommer de inte göra eftersom de vill att barnet ska växa upp så normalt som möjligt.

Hur tänker Victoria och Daniel kring val av skola?

JTL: – Jag tror att de tänker precis som kungen och drottningen: att det blir en kommunal grundskola, precis som för Victoria. Jag är övertygad om att de tittar på alternativen redan.

Hur stor trendsättare kommer Victoria och bebisen att bli?

JTL: – Enormt stor! Den barnvagn som de har kommer alla att vilja ha! Den bärsele Victoria har kommer alla köpa och de kläder som bebisen har kommer att sälja slut, om de är tillgängliga för allmänheten. Det är att jämföra med när Madeleine visar sig i en sommarklänning från HM i New York och den säljer slut direkt, överallt.

Kan man begära att Victoria väljer svenskt framför utländskt?

JTL: – För Victoria är det självklart att välja svenskt. Hon är mån om svensk kultur, design och företagsamhet. När hon är ute och representerar i världen, så väljer hon alltid svenska klädmärken.

Hur kommer mediebevakningen att vara under uppväxten?

Daniel Nyhlén (DN), kunglig expert och före detta hovreporter på Svensk Damtidning och Aftonbladet:

– När Victoria var barn hade kungafamiljen och medierna en överenskommelse om att hon skulle lämnas i fred. I gengäld lät kungaparet journalisterna bevaka officiella högtider. Idag är medieklimatet hårdare och det krävs antagligen en hel del hårda krav från hovets sida för att barnets integritet ska kunna skyddas. Victoria har ju av förståeliga skäl uttryckt bekymmer kring just detta.

Hur ser medieklimatet ut idag, jämfört med när Victoria växte upp?

JA: – Medielandskapet såg inte alls likadant ut då. Idag kan vem som helst ta en bild med sin mobiltelefon och det ökar ju risken att någon smygfotar. Men drottningen var såklart bevakad när Victoria skulle födas. Det stod fotografer utanför Karolinska sjukhuset och ett par av dem klädde även ut sig till läkare för att kunna smyga in på sjukhuset.

Hur kommer det bli för Daniels familj?

CH: – Jag tycker synd om Daniels mamma och pappa som aldrig kommer att få den spontana närheten till sitt barnbarn, för det är ju en liten kunglighet. Jag hoppas att de ska kunna hälsa på i Ockelbo hela familjen, utan att pressen förstör. Men vi har ju ingen tradition med paparazzi i Sverige.

Hur tror du Victoria och Daniel tänker kring fler barn?

CH: – Jag tror att de är snabba med det, eftersom de väntade ganska länge på det första. De får nog tre–fyra barn.

Annons