Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Victoria Daniel!

Kronprinsessan Victoria är gravid och till våren kommer en ny liten kunglighet att födas. Hur går det egentligen till när en prinsessa är gravid, går hon till MVC som alla andra?

Annons

Ända sedan det kungliga bröllopet i juni 2010 har det spekulerats fram och tillbaka. Bilder på påstådda gravidputmagar har slagits upp i skvallerpressen och skärningar på Kronprinsessan Victorias klänningar har studerats i detalj. Alla vill veta: Är Victoria gravid? Nu har hovet bekräftat den glada nyheten och i mars 2012 beräknas barnet komma till världen.

Vi är nog många som någon gång har undrat hur kungligheter och andra celebriteter gör när de blir gravida: var går de på mödravårdskontroller, är de med i mammagruppen och, inte minst, hur de lyckas smita in osedda på förlossningen?

Familjeliv.se frågade Catarina Hurtig, författare till bland annat boken HKH Victoria – ett personligt porträtt och Jenny Alexandersson, hovreporter på Aftonbladet, om svaren. De kom dessutom med några intressanta avslöjanden, bland annat varför kungliga barn föds tidigare än andra.

Vilka skillnader innebär en kunglig graviditet mot en vanlig?

Catarina Hurtig:

-Det är lite svårare för en kunglighet att glädjas ifred. Redan efter bröllopet har ju skvallertidningar antytt graviditet och zoomat in bilder på Victorias vältränade mage. Det vanliga är att man väntar med att meddela nyheten till efter att de tolv första veckorna, då missfallsrisken är högre, har passerat, och gärna lite till.

Var går Victoria på mödravårdskontroller?

Catarina Hurtig:

–Hovets läkare sköter allt. De går inte till någon vanlig mottagning, utan istället kommer läkaren eller barnmorskan hem till dem.

Jenny Alexandersson:

– Victoria kommer att ha kontakt med en barnmorska och läkare som alla andra blivande mammor, men även med kungafamiljens egna läkare som alltid står stand-by om något skulle hända.

Tar de fler fosterdiagnostiska prover?

Catarina Hurtig:

–De följer samma program som andra föräldrar och ställs inför samma val om något verkar annorlunda eller avvikande. I detta är de som vilket par som helst, både när det gäller glädje och förväntan eller eventuell oro.

Jenny Alexandersson:

– Det är möjligt att man gör fler kontroller och tester, just för att vara på den säkra sidan. Det kan låta gammaldags och lite fånigt, men en av Kronprinsessans största uppgifter är ju att säkra tronen och föda en tronarvinge. Därför är det viktigt att allt går rätt till. Victoria kommer troligtvis att gå på mödravårdskontroller på det sjukhus där förlossningen planeras.

Var tror du förlossningen kommer att äga rum?

Catarina Hurtig:

–I ett väldigt privat rum på till exempel Karolinska sjukhuset. I Danmark föder prinsessorna i ett speciellt rum som kallas Hallonröda rummet på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Hur tror du att förlossningen kommer att gå till?

Catarina Hurtig:

-Victoria kommer nog att vilja föda naturligt, om jag känner henne rätt. Drottningen har fött så alla tre gånger, de första två på Karolinska sjukhuset. Sista gången, när Madeleine föddes, så ville drottningen föda hemma på Drottningholm, dit de just hade flyttat. Det var första gången som kungen var med. Det blir som vilken förlossning som helst, med barnmorska och eventuellt en läkare och barnläkare närvarande. Inga andra än de, hon och Daniel kommer att vara i förlossningsrummet, om paret inte själva vill det förstås. Säpo finns utanför och är inte med i rummet.

Jenny Alexandersson:

– Förhoppningsvis får Victoria en normal graviditet och förlossning. Grundtanken är väl att allt ska vara så tryggt och säkert för mamma och barn som möjligt. Troligtvis sker förlossningen på ett sjukhus. Kronprinsessans livvakter kommer att befinna sig utanför förlossningsrummet, men ändå så nära att de kan ingripa om någon skulle få för sig att attackera eller hota Victoria. All personal som kommer att befinna sig i rummet har säkerligen kontrollerats av Säpo i förväg.

Hur får man in Victoria och Daniel på förlossningsavdelningen utan att det blir uppståndelse?

Catarina Hurtig:

–Rigshospitalet i Köpenhamn har en underjordisk gång dit kungligheterna transporteras från garaget till avdelningen. I Sverige finns inte någon särskilt uppgjord plan vad jag vet, men det löser de förstås när det är dags. Dessutom brukar prinsessor använda sig av ett litet trick: de säger ofta via hovens presstjänst att barnet väntas lite senare än det faktiskt gör, för att slippa att pressen är alert och står och bevakar förlossningsingången. Därför är många kungliga barn födda "för tidigt".

Jenny Alexandersson:

–Jag tror att man håller hemligt vilket sjukhus Victoria kommer att föda på och smugglar in dem via bakdörrar och kulvertar när det är dags. Dels behöver Victoria lugn och ro inför förlossningen och dels är det en säkerhetsfråga. Säkerheten är högre i dag än för 30 år sedan. Samhället ser annorlunda ut och det finns fler stalkers och galningar kring kungafamiljen idag.

Kommer Victoria och Daniel att erbjudas en plats i en föräldragrupp?

Catarina Hurtig:

–Tyvärr är det sådant som de nog väljer bort, eftersom de inte kommer kunna delta på samma premisser och inte heller dela sina upplevelser på ett öppet sätt såsom andra kan. Det är också många kändisar som avstår av det skälet.

Hur tror du Victoria och Daniel kommer att göra med föräldraledighet?

Catarina Hurtig:

–De har ju en gräddfil eftersom de kan välja att vara lediga precis hur mycket, lite eller länge de vill. Daniel vill med största sannolikhet vara en närvarande pappa.

Jenny Alexandersson:

–Jag hoppas att de delar lika! De kan ju själva bestämma hur länge de vill vara hemma och välja att inte göra några längre resor ganska lång tid efter förlossningen. I motsats till oss andra så kommer Victoria ha stor hjälp av barnflickor, så övergången från mammaledighet till arbete är lätt.

Vad händer om de vill döpa sitt barn till till exempel Leia eller Dexter – får de välja vilket namn de vill?

Catarina Hurtig:

–Det får de absolut, men så kommer garanterat inte att ske. Deras barn kommer heta Oscar eller Desirée eller Carl eller Edmund eller Josefina eller Ingrid eller något annat klassiskt kungligt. Jag tror att de får en flicka…

Jenny Alexandersson:

–Daniel och Victoria kommer garanterat att välja ett traditionellt och svenskt namn, i alla fall till det första barnet, som blir tronföljare. Jag har svårt att se en drottning Leia som Sveriges regent om sextio år.

Hur uppfostras ett kungligt barn i Sverige idag?

Catarina Hurtig:

–Det är nog de flesta kungligheters förhoppning att kunna ge barnen en så "vanlig" uppväxt som möjligt. Det är troligt att Victorias barn kommer gå i en "vanlig" skola, likt hon själv och hennes syskon. Men helt vanlig blir uppväxten förstås ändå inte. Det är ju en förmån för Victoria att pappa kungen är alert och pigg och vill fortsätta som regent. Det är svårt och tufft att kombinera en roll som nybliven drottning med att vara småbarnsmamma.

Kungliga graviditeter är – föga förvånande ¬–¬ inte något som det talas öppet om. När Familjeliv.se ringde Hovets presstjänst, så meddelade att de att de inte besvarar några frågor som har med ämnet att göra. Livmedikus Angelica Lindén Hirschberg är, likt många andra experter, inte heller villig att dela med sig av sin kunskap. På Karolinska sjukhusets presstjänst vet de inte – eller kanske inte vill avslöja – om de väntar kungligt besök så småningom på förlossningen.

Nej, graviditeter hör till något av det största och mest känsliga i livet och är inget som diskuteras vitt och brett. Ur den aspekten är Victoria och Daniel precis som du och jag. Skillnaden är att deras väntan på barn på följs av ett helt land.

Mer läsning

Annons