Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föd lättare med mindfulness

Att det gör ont att föda barn kan de flesta mammor bekräfta. Men med hjälp av mindfulness kan smärtan bli lättare att hantera.

Annons

Att känna sig förberedd inför sin förlossning är något som är viktigt för alla blivande föräldrar. Men det är inte lätt att känna sig trygg i något man aldrig tidigare gjort. Maria Engström har skrivit boken ”Förlossningsförberedelser för blivande föräldrar – att föda med mindfulness.” Hon är barnmorska sedan tjugo år tillbaka och har lång erfarenhet av förlossningsvård och samtalsstöd till förlossningsrädda kvinnor. Hon tycker att många kvinnor är för dåligt förberedda inför smärtan som kommer under förlossningen.

-Vi vet att kroppen kan föda barn. Men vi behöver lära vårt sinne att samarbeta med kroppen. Då går förlossningen mycket lättare, säger Maria Engström.

Smärta är normalt kroppens sätt att varna att något är fel. Men när det kommer till förlossning är det precis tvärtom. Smärtan ska vara där och är en del i upplevelsen av att föda barn. Mindfulness handlar om att fokusera på nuet och att vara i upplevelsen utan att värdera den. Istället för att försöka distrahera smärtan ska man acceptera att det gör ont och att smärtan har ett syfte, att förbereda dig för att bli förälder.

- Man kan inte bara gå till förlossningen och tro att kroppen löser förlossningen helt själv. Om man är oförbered på smärtan, tar huvudet över vilket leder till känslor av rädsla och oro och en stressreaktion som i sin tur kan göra att värkarbetet blir sämre. Då ökar smärtupplevelsen och du får en svårare upplevelse av förlossningen än du behövt, säger Maria Engström.

Källa: Förlossningsförberedelser för blivande föräldrar- Att föda med

mindfulness av Maria Engström.

Så förbereder du dig innan förlossningen

Lär dig att andas lugnt och förbered dig på hur du ska kunna andas lugnt under en värk.

Prova vilka ställningar som du kan känna dig mest avslappnad i.

Förbered dig på hur du ska kunna hantera negativa tankar och känslor under

förlossningen.

Tänk igenom vad din partner eller annan person som är med under förlossningen kan göra för att underlätta för dig.

Ta reda på vilket stöd du kan få under förlossningen.

Skriv ett förlossningsbrev till barnmorskan. Så hon vet hur du förberett dig och vad du vill ha för stöd.

 Att föda med

mindfulness av Maria Engström

Mer läsning

Annons