Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullis är på god väg att uppfylla en stor dröm

Det är på den idylliska kvarnfastigheten i Nickarvet som Ullis Morell föddes och växte upp. Hennes farfar Lars Jönsson var mjölnare där, och trots att Ullis är yngst i den sexhövdade syskonskaran blev det hon som för 20 år sedan fick ta över fastigheten när föräldrarna blev gamla och ville flytta till enklare bostad.

Annons
Ulla-Karin ”Ullis” Morell på det uppbyggda golvet i den gamla kvarnbyggnaden. Den portugisiska vattenhunden Wilma tar gärna en tupplur vid Ullis fötter, när tillfälle bjuds.

För att börja från början lämnade Ullis hemmet som 17-åring för att studera lanthushåll i Dala-Järna. Sedan blev det vårdskola i Falun och ett par års arbete som vårdbiträde i Stockholm. Men kärleken slog till och Ullis fann sig flytta tillbaka till Avesta kommun.

–Det fanns inget fast jobb på lasarettet så när jag fick erbjudande om att bli delägare i klädbutiken Mr H kändes det naturligt att lämna vårdyrket, berättar Ullis.

Året var 1983 när Ullis blev butiksägare, vilket hon är än i dag.

–Jag älskar mitt arbete! Att möta och serva alla härliga människor tillsammans med min fina personal.

Men – alltför högt tempo och stort ansvar blev för mycket. För tre år sedan gick Ullis in i väggen.

–Jag kände redan innan vart jag var på väg och hade sökt mig till yogan för att undvika just det. Men när jag började på en yogalärarutbildning blev jag sjuk ändå. För det är ofta så att just när man lugnat ner sitt stressade liv, ja då kommer reaktionen.

Egentligen var inte Ullis intresserad av bli yogalärare, hon ville lära sig mer om yoga för sin egen skull. Men utbildningsledaren krävde att eleverna skulle leda grupper under utbildningen, och då upptäckte Ullis att hon gillade att vara yogalärare.

–Det var fantastiskt hur jag kunde hjälpa människor att bli bättre, samtidigt som jag själv blev det, säger hon och ler stort.

Idag jobbar Ullis halvtid i butiken och tycker att hon mår jättebra. Hon leder yogagrupper, arrangerar kurser och föreläsningar och har några fler idéer under utveckling.

–Det finns en jättefin potential här, säger hon och slår ut med armarna.

Vi sitter på övervåningen i den gamla kvarnbyggnaden. Ett stort uppbyggt golv dominerar rummet, och utanför snurrar det stora vattenhjulet långsamt.

–Nu är det bara generatorn som fattas och sen har gården sin egen elförsörjning.

Läs hela reportaget i tidningen den 20 april.

Mer läsning

Annons