Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thord var 14 när han började jobba

Thord Persson i Horndal fyllde 90 år den 17 september.

Annons

Thord föddes i Montrose i Hofors och flyttade vid två års ålder med sin familj till Hässlen i Garpenberg, där hans far blev arrendator.

Vid sju års ålder började Thord i skolan, i Persbo dit det var tre kilometer att gå genom skogen morgon och kväll. Efter sex år i skolan hjälpte Thord till hemma på gården med skogsarbete, milkolning och jordbruksarbete.

Vid 14 års ålder började Thord säsongsarbeta på sågen i Herrgården vilket varvades med skogsarbete med sin far åt Garpenbergs revir.

Värnplikten gjordes i Falun och därefter fullgjordes en beredskapsperiod i Värmland under Andra världskriget.

Efter beredskapsperioden återvände Thord till arbetet på sågen i Herrgården. Sågen lades sedan ner och Thord började på Trähusfabriken (senareledes ASSI) i Horndal.

Thord hyrde till en början rum i Horndal med en arbetskamrat från Garpenberg. Han träffade Ann-Marie som han sedan gifte sig med, och de flyttade först till Manhem och senare till hyreshusen i Tyskbo.

1960 började han att bygga det egna huset på Fäbodvägen för att flytta dit i slutet på året. Den yngsta sonen föddes under husbyggnadstiden och den äldste tre år tidigare. Thord har även byggt en sommarstuga i Trollbo mellan Hedemora och Garpenberg.

Under sin yrkeskarriär vid Trähusfabriken och ASSI reste han runt i landet och även i Tyskland för uppmontering av husen från Horndal.

Efter att trähustillverkningen upphörde fortsatte han vid byggnadsavdelningen vid ASSI tills fabriken lades ned. Fram till sin pensionering hade han sedan olika byggnadsjobb.

På fritiden har hans stora intresse varit orientering samt att sköta om hus och trädgård.

Mer läsning

Annons